Як правильно обрати дитячий самокат за кількістю коліс

23 Червня 2022, 16:56
Як правильно обрати дитячий самокат за кількістю коліс 722
Як правильно обрати дитячий самокат за кількістю коліс

Обрати дитячий самокат складніше, ніж для дорослої людини. Є більше речей, які варто брати до уваги. Декілька рекомендацій допоможуть вам у виборі моделі.

За якими параметрами робити вибір

Ключові критерії вибору самоката для дитини наступні:

  • вік – усі діти відрізняються за руховими навичками незалежно від віку, однак більшість уже в 2 роки можуть починати кататися на самокаті;

  • вага – дитячі самокати, виготовлені з пластику, можуть витримувати водія вагою від 35 до 50 кг, а моделі з алюмінію – до 100 кг (на таких можуть кататися як дорослі, так і діти);

  • загальний рівень розвитку рухових навичок, фізичні здібності та моторика;

  • опанувала дитина велосипед чи ні.

Перед тим як обирати дитячі самокати, слід також визначити оптимальну кількість коліс – три чи два.

Триколісні самокати для дітей

Триколісні дитячі самокати поділяються на 4 типи.

Два колеса спереду, одне заднє, з управлінням керма нахилом

Найпоширеніший вид триколісних самокатів. Під час руху вперед вони самобалансуються, а тому підходять для найменших водіїв. Для повороту дитина має нахилити корпус у тому напрямку, куди хоче повернути. Цей тип керування підштовхує малюків до швидкого й інтуїтивного розуміння динаміки між положенням центру маси та швидкістю повороту. Опанування триколісної моделі такого типу полегшує наступне навчання їзді на 2-колісному самокаті або велосипеді. Рекомендується обирати цей вид, якщо дитині 2-5 років.

Два колеса спереду, одне заднє, з кермовим управлінням велосипедного типу 

Від їзди на цьому типі самоката майже немає користі з боку покращення навичок балансування, але штовхання його все ще розвиває м’язи ніг. Обирайте його, якщо потрібно, щоб дитина легко розпочала їздити, або якщо їй важко керувати більш складними моделями.

Одне колесо спереду, два задні, з кермовим управлінням велосипедного типу

Самокатний аналог триколісного велосипеда. Ергономічно цей тип поступається попереднім, адже ширша колісна база розташована ззаду, а не спереду, куди припадає більша частина ваги водія. Така конструкція не набагато покращує відчуття балансу дитини під час використання, але її легше почати використовувати навіть дуже маленькому водієві. Вибирайте цей тип, якщо дитина має труднощі з самокатами, що мають керуванням нахилом корпусу.

Одне колесо спереду, два задні у V-подібній формі (вигляд зверху)

Спеціальний вид самоката, що рухається уперед не завдяки штовханню ногами, а за допомогою повороту стегна. Призначений для конкретного типу їзди та дітей від 8 років і старше, бо потребує використання складної моторики.

Двоколісні моделі

Двоколісні самокати вимагають розвинутіших навичок балансування в порівнянні з триколісними. Як і велосипедам, їм потрібен певний мінімальний рівень швидкості, щоб залишатися збалансованими. Крім того, під час повороту всі двоколісні моделі вимагають, щоб водій нахилявся до центру повороту для забезпечення доцентрової сили та збереження траєкторії руху. 

Двоколісний самокат треба обирати тоді, коли триколісний уже опанований або дитина вже вміє кататися на велосипеді. Зазвичай мінімальний вік водія двоколісного самоката не менше 5 років.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром