Повернемо ПДВ за останнi три роки: у Facebook поширили новий-старий фейк

10 Червня 2022, 16:27
Гроші 10761
Гроші

«Термiнова перевiрка карток для отримання. Повернемо ПДВ за останнi 3 роки згiдно постанови 28/9329к», – повідомлення такого змісту поширюють у мережі Facebook від спільноти під назвою «Fond.dopomoga».

Подібний рекламний допис з'являється у стрічці новин соцмереж і таргетується на волинян (зокрема й любомльчан).

Журналісти Район.Любомль проаналізували пост та дійшли висновку, що наведена там інформація немає нічого спільного з правдою.

Цей фейк вже «гуляв» інтернетом у 2020 та 2021 роках, а тепер повернувся знову.

ФЕЙК

Публікуючи допис, його автор вдається одразу до кількох прийомів, аби привернути увагу якомога більшої кількості користувачів. По-перше, публікація починається словом «Терміново» (потрібно поспішити, аби отримати кошти), та вказання номера постанови, згідно з якою можна отримати кошти. По-друге, на картинці допису зазначили, яку суму людина зможе отримати – від 7000 гривень, аби зір «вловив» цей меседж.

При кліканні на допис відкривається сайт, де на фоні відомого в Україні банку пише: «Ви вже отримали компенсацію? Компенсацію ПДВ від 7000 до 90000 тисяч гривень» і є кнопка «Перевірити свою компенсацію», після натискання якої відкривається сторонній сайт – портал «Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів», де  пропонують «перевірку наявності компенсації ПДВ в вашу адресу».

У коментарях до посту є сотні відгуків людей, які нібито вже отримали компенсацію у різному розмірі.

Також на сайті зазначено, що грошову виплату можна отримати «не пізніше сьогоднішнього дня», чим людину змушують поспішити й таки «отримати компенсацію».

СПРОСТУВАННЯ

Це – фейк, а дії авторів допису можна кваліфікувати як шахрайство. Пояснюємо, чому.

В Україні немає «Єдиного Компенсаційного Центру Повернення Невиплачених Грошових Коштів». Також немає жодних нормативних актів, які б дозволили отримати такі виплати. 

Сайт посилається на постанову 28/9329к, якої насправді не існує.

Крім того, на сайті у тексті є низка помилок – це може бути свідченням неправильного перекладу з російської мови через онлайн-перекладач.

Якщо користувач таки захоче «отримати виплату» і пройде всі процедури на сайті, то далі дійде до розділу: «аби отримати багатотисячну виплату ПДВ потрібно сплатити якихось 180 гривень за послуги юриста». Опісля відкривається сторінка, де потрібно вказати номер банківської картки разом із конфіденційними даними.

Після виконання цієї операції будьте певні, що шахраї «очистять» вашу картку.

ВИСНОВОК

В Україні на офіційному рівні не видавали постанови 28/9329к, яка, як зазначають на шахрайському сайті, «направлена на підтримку імпортозаміщення та підвищення благоустрою громадян», і ніяких виплат не передбачено. Отже, інформація про виплати ПДВ всім українцям – ФЕЙК!

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39