На Волині є власні символи Різдва

07 Січня 2018, 12:21
2532

Різдво – затишне сімейне та світле свято, день народження Спасителя світу – Ісуса Христа. Святкування Різдва Христового має давню історію з багатьма традиціями та символами.

Журналісти Район.Луцьк завітали в гості до Волинського краєзнавчого музею, аби працівники розповіли вам, лучани, про різдвяні атрибути Волині. Із святковими символи ознайомлювала завідувачка відділу етнографії музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Вона зазначила, що останніми роками молодь дуже багато намагається пізнати для себе про різдвяні традиції та символи.

 «Можливо, навіть не так відтворити, як дізнатися про них. Варто зауважити, що є такі люди, які щороку хочуть мати нового дідуха, смачну кутю, дванадцять пісних страв чи узвар. А є такі, які всім цим не цікавляться, тобто, в кожного своє», – додала пані Людмила.

Отож, одним із різдвяних атрибутів, яким прикрашали будинки в передріздвяний час є солом’яний павук. Його виготовляли в сім’ї різних розмірів разом із дітками, і таким чином малеча вивчала традиції.

За словами завідувачки, оселю до Святвечора та Різдва готували дуже ретельно. Тобто не тільки прибирали, а й декорували. Зокрема іконами, гарними рушниками, дідухами та павуками, яких вішали під стелі.

«Зазвичай наші люди знаходили час спілкуватися, адже не були обмеженими інтернетом чи якимось гаджетами. Спілкувалися в основному на певну тему. Якщо на різдвяні свята, то повторювали родинні колядки, готували віншування та солому для прикрас у будинку. Діткам показували як робити павучки та інші екологічні прикраси. Таким чином об’єднувалися навколо спільної роботи, вивчали українські традиції», – розповіла Людмила Мірошниченко-Гусак.

Павучки були своєрідними оберегами в оселях волинян.

Ще одним атрибутом є святкове вбрання. Воно не таке, як буденне. На Різдво одягали все, що є найкраще, і ходили колядували і віншували зі святами. Колядували обов’язково з зіркою – ще одним різдвяним атрибутом. Вона повинна була крутитися, ніби символ сонця. Майстрували в основному восьмикутні зірки з сита, до якого приклеювали ріжки, і всередині ставили свічку, яку запалювали.

Колядувальників за вітання пригощали печивом, пиріжками, насінням та горіхами – це були найкращі ласощі.

Безперечно обов’язковим різдвяним символом є вертеп. Коли наставало Різдво, то діти після служби ходили по домівках і ставили вистави, в яких розповідали про народження Ісуса Христа.

Отож, світ змінюється, а традиції і символи залишаються вічними, яких дотримуються і, швидше за все, дотримуватимуться й надалі.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024