Як уберегтися від укусів мошки: поради дерматологині Любомльського ТМО

14 Травня 2022, 13:41
Як уберегтися від укусів мошки 1158
Як уберегтися від укусів мошки

В останні дні з настанням сприятливих погодніх умов значно активізувались шкідливі комахи – мошки. Насправді ж укуси маленьких мошок можуть не тільки принести дискомфорт людському організму у виді сильного свербежу місць укусів: її отруйна слина може викликати різні токсико-алергічні реакції, а чесання місць укусів – джерелом інфекції.

Тож як уберегтися від укусів мошок та чим варто лікуватися – у рекомендаціях Інни Шидловської, лікарки-дерматологині КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради», опублікованих на сторінці медзакладу.

Найперше варто дотриматися всіх заходів для уникнення контакту з шкідливими комахами. Це зовсім не означає, що не потрібно вибиратися на природу чи на город. Просто треба подбати про засоби захисту. Також потрібно уникати місць поблизу прісноводних водойм: річок, озер та ставків. Це улюблені місця мошок, адже тут зароджуються їхні личинки.

При прогулянках на природі або ж при роботах на городі варто обрати одяг, що повністю закриває руки та ноги, шию. Бажано, щоб одяг був широкий та з більш легких, але цупких тканин, якщо на вулиці - висока температура повітря.

Також захистити себе від комарів і мошок можна за допомогою репелентів, у склад яких входять хімічні речовини диетилфталат або диетилтолуамід. Стосовно того, як правильно обрати репелент, то не варто вибирати універсальні засоби «три в одному» – вони або токсичні, або малоефективні.

Також можна скористатися саморобними репелентами (зробити розчин ванілі: у 50 мл води розчинити 1 ч. л. ваніліну. Діє ця суміш 4 години, зберігається 4 дні). Допоможуть відлякати комах ефірна олія чайного дерева, яку можна додати у звичайний крем для рук.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИЛА НЕБЕЗПЕЧНА КОМАХА

Якщо ж все-таки вам не вдалося вберегтися від укусу цих комах, то варто знати, які заходи вжити. Найперше, якщо місце укусу свербить нестерпно, температура тіла підвищилася, впав тиск, збільшились лімфовузли, а сам укус має жахливий вигляд – варто терміново звернутися до лікаря. Жодного самолікування в такому випадку бути не може. 

НЕ ЧЕСАТИ! В місці укусу виділяється біологічно активна речовина – гестамін, що викликає сильний свербіж. Чим більше будете чесати – тим більше буде свербіти. До того ж велика ймовірність занести інфекцію. Особливо влітку, коли шкіра волога, інфекція поширюється дуже швидко. Для знезараження місця укусу можна використати спиртові розчини саліцилової кислоти або борної кислоти, нашатирний спирт, розведений з водою чи содовий розчин, якими варто протерти шкіру. Це також полегшить свербіж. Для полегшення свербежу також варто прийняти місцеві протиалергічні препарати (кальцію глюконат, Супрастин, Едем (Еріус), Л-цет або ж інші протиалергічні препарати, які є у домашній аптечці).

Якщо, наприклад, мошка сильно покусала дитину, то краще продезінфікувати кожен укус розчином календули, а також скористатись маззю на основі календули.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024