Робота в Польщі: скільки фірм готові дати працю біженцям з України

08 Квітня 2022, 14:28
Робота в Польщі 252
Робота в Польщі

У Польщі оприлюднили результати відразу 2-х соціологічних досліджень на тему працевлаштування біженців з України. Обидва показали, що роботу їм готові дати 25-30% фірм.

Як пoвідoмляє Yavp.pl, свої дослідження на тему працевлаштування біженців з України провели Польський економічний інститут та фірма з працевлаштування Randstad у співпраці з інститутом соцдосліджень Pollster. 

Дослідження від Польського економічного інституту

Це дослідження показало, що працевлаштовувати біженців з України готові в 31% фірм у Польщі. Переважно це представники промислового сектору, будівництва та надання послуг. Зокрема, дати роботу українцям, які втекли від війни на батьківщині, готові виробники продовольчих товарів та напоїв, текстилю, меблів, електроніки. Загалом, експерти інституту порахували, що знайти роботу могли б понад 250 тисяч жінок з України.

Дослідження Польського економічного інституту показало, що можливість працевлаштування біженців розглядають лише 16% фірм, що займаються торгівлею. У більшості випадків - це гуртівні. Нижчу готовність сектору торгівлі до працевлаштування іноземців можна пояснити необхідністю прямого обслуговуванням клієнтів. І тут мовний бар'єр може стати великою перешкодою для українців.

Дослідження від Randstad/Pollster

А от результати цього дослідження продемонстрували, що 25% фірм у Польщі готові приймати на роботу біженців з України. Майже чверть із них створять для цього додаткові посади. Ще 10% готові не тільки створювати нові вакансії, а й пропонувати чинні. За даними опитування, 38% компаній запропонують працівникам з України до 5 робочих місць, майже 15%  - від 5 до 10 місць, ще понад 5% - від 10 до 50 робочих місць.

Найчастіше готовність працевлаштовувати біженців з України декларують крупні компанії. Таких майже половина, переважно з ресторанно-готельного бізнесу, промисловості та будівництва. Однак брати українців на роботу готові також компанії з сектору IT, фінансових та страхових послуг.Шість з десяти опитаних компаній заявили, що пропонуватимуть біженцям з України посади, де потрібна фізична праця без необхідної кваліфікації. 40% фірм готові працевлаштовувати кваліфікованих фізичних робітників. Ще 10% фірм розглядають можливість давати роботу українським інженерам та фахівцями з різних галузей.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024