Нардеп Гузь наїздив у закордонні відрядження на понад 100 тисяч

19 Грудня 2017, 11:05
2220

Шість народних депутатів вихідців з Волині за майже три роки роботи 21 раз їздили у закордонні відрядження до 11 країн, провели 237 днів у відпустках та майже чотири місяці на лікарняних. За свою роботу вони отримали майже 2,2 мільйона гривень зарплати.

Про це пише «4 Влада».

«Четверта влада» отримала із апарату Верховної Ради України інформацію про усі відрядження, основні відпустки та відпустки за власний рахунок, лікарняні та зарплати шести нардепів з Волині з часу обрання у листопаді 2014 року до вересня 2017-го.

Схожу інформацію «Четверта влада» раніше отримала і опублікувала про голову Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, а от у Волинській обласній раді інформацію про відпустки, відрядження, лікарняні свого голови Ігоря Палиці не надають.

Підтвердженням того, що ця інформація суспільноважлива є те, що нещодавно журналісти «Волинь24» з власних джерел дізналися, що лише за неповних 9 місяців цього року Ігор Палиця провів за кордоном щонайменше 185 днів, а у 2016-му – 153 дні (трохи менше ніж півроку). Це викликає сумніви щодо належного виконання покладених на нього обов`язків.

Однак, Волинський окружний адмінсуд та Львівський апеляційний адміністративний суд вирішили, що таку інформацію журналістам не надають правомірно. Зараз справа у Вищому адмінсуді.

Натомість у Верховній Раді без будь-яких запитань надали усю вичерпну інформацію на запити журналіста «Четвертої влади» щодо нардепів з Волині.

Тож, за листопад 2014-го – вересень 2017-го нардепи Ігор Гузь, Сергій Мартиняк, Степан Івахів, Ігор Лапін, Ірина Констанкевич та Юрій Савчук 21 раз їздили у закордонні відрядження і відвідали таким чином 11 країн. Загалом за кордоном нардепи з Волині провели 86 днів, а з держбюджету на забезпечення відряджень витратили майже 112 тисяч гривень. Цікаво, що оплачували витрати на відрядження лише одному із п’яти обранців – Ігорю Гузю. Решта їздили або за власний рахунок, або за рахунок іноземної сторони.

Крім цього, щороку у кожного народного обранця-мажоритарника передбачено, що близько 100 днів він має працювати в своєму окрузі. Таким чином щороку у них по 9-10 українських відряджень для роботи в округах.

За майже три роки на посадах шестеро волинських представників 11 разів ходили в основні відпустки. У них загалом провели 237 днів. Ще п’ять разів на 11 днів нардепи користувалися правом відпустки за власний рахунок.

Двоє з шести нардепів брали лікарняні. Це Сергій Мартиняк та Юрій Савчук. За ці 2 роки і 10 місяців на двох вони 14 разів брали лікарняні тривалістю 121 день.

Загалом за 2 роки і 10 місяців народні обранці з Волині отримали 2,2 мільйона гривень зарплати. Найбільше отримав Степан Івахів, найменше – Ірина Констанкевич. Це пов’язано із тим, що Ірину Констанкевич обрали на посаду влітку 2016 року, а приступила до роботи вона лише у вересні минулого року.

Найчастіше за кордоном: Ігор Гузь

Нардеп Ігор Гузь, якого обрали мешканці Володимира-Волинського, Нововолинська і Володимир-Волинського, Іваничівського та Любомльського районів з часу його обрання злітав у 10 закордонних відряджень. Загалом у них він провів 47 днів.

Ігор Гузь відвідав вісім країн. Така кількість відряджень пов’язана з функціями, які виконує обранець у Раді: він заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах. У 2015-му волинянин відвідав Францію для участі у сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Того ж року їздив у Грузію на запрошення тамтешніх парламентарів.

На запрошення парламентарів та задля налагодження міжпарламентської співпраці у 2016-му Гузь відвідав Болгарію, Латвію та двічі Молдову. Цього року народний обранець знову побував у Франції на сесії ПАРЄ, з робочим візитом для вивчення впливу новітніх технологій на політику побував у США, взяв участь в проекті «Модельний округ» в Німеччині та обмінявся досвідом із норвезькими колегами.

На забезпечення чотирьох відряджень Ігоря Гузя із бюджету витратили 112 тисяч гривень. Решта витрат на відрядження покривалися переважно іноземною стороною.

Двічі по 39 днів нардеп із прикордонного регіону перебував в основній відпустці. Традиційно літні канікули пройшли у липні-вересні. Відпусток за власний рахунок та лікарняних не брав.

Загалом за 2 роки і 10 місяців отримав трохи більше 398 тисяч гривень зарплати.

Більше місяця на лікарняному: Сергій Мартиняк

Сергій Мартиняк у Верховній Раді є членом Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. У 2014-му його обрали мешканці чотирьох районів: Горохівського, Локачинського, Турійського та Луцького.

Із волинських обранців він другий за кількістю часу проведеного у закордонних відрядженнях: 25 днів у семи відрядженнях. За цей час він відвідав 4 країни: Францію та двічі Бельгію для участі в інавгурації та засіданнях Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, Вірменію – для участі в сесії парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, тричі Польщу для участі в засіданні Міжпарламентської асамблеї України та Польщі, відзначення 1050-річчя Хрещення Польщі та за програмою міжнародних обмінів.

Також цього року, окрім поїздок в округ, Сергій Мартиняк їздив у місто Дніпро для участі у засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС. Офіційно коштів на відрядження Сергія Мартиняка не виділяли.

Двічі Сергій Мартиняк перебував в основній відпустці: 39 і 42 дні. Традиційно для народних обранців у липні-вересні.

Двічі він також скористався правом неоплаченої відпустки на 6 днів. Обидва рази – у лютому 2016 року. Цікаво, що приблизно у цей же період нардеп потрапив в об’єктив журналістів телепрограми «Схеми», які саме готували сюжет про користування народними обранцями послугами VIP-зали аеропорту «Бориспіль». 14-го лютого 2016 року, коли Сергій Мартиняк саме чекав літака, він заперечив журналісту Сергію Андрушку, що він депутат, натомість наполягав, що бізнесмен.

Цікаво, що із 16 до 19 лютого того року нардеп перебував у відпустці за власний рахунок, а робочий день понеділка 15 лютого, схоже, просто прогуляв. «Четверта влада» звернулася до нардепа із питанням щодо цього, однак через свого помічника Олександра Пизу той відмовився будь-що пояснювати.

До слова, нещодавно журналісти програми «Народна прокуратура» з’ясували, що Польща не просто так близька Сергію Мартиняку. Він там має бізнес. Зокрема, одній із його польських компаній належить вілла в Іспанії на понад 500 квадратних метрів. Частенько за кордоном перебуває і жінка Ольга Лихач, з якою, як з’ясували журналісти, у нього є спільна дитина. Проте, вони не перебувають в офіційному шлюбі.

Сергій Мартиняк офіційно перебував на лікарняному 6 разів: по два лікарняних щороку в різний період. Загалом тривалість лікарняних склала 37 днів. Найдовше на лікарняному нардеп провів у лютому-березні цього року: 18 днів. Їх він взяв майже одразу після відряджень до Польщі та Франції.

За 2 роки і 10 місяців роботи Сергій Мартиняк отримав понад 380 тисяч гривень зарплати.

Тричі у відпустці за власний рахунок: Степан Івахів

Степан Івахів із Сергієм Мартиняком є найдосвідченішими нардепами серед нинішнього волинського представництва у Раді, адже для них це друга каденція, тоді як решту в 2014 році обрали вперше. Ймовірно, це один з чинників, який впливає на розмір зарплати. Степан Івахів за ці 2 роки і 10 місяців 8-го скликання отримав найбільше серед волинян – 399 тисяч 601 гривню зарплати.

Він є членом Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Обрали Івахіва мешканці Ковеля, а також Ковельського, Ратнівського, Старовижівського та Шацького районів.

У 8-му скликанні представник ковельського округу здійснив одне закордонне відрядження у Францію тривалістю 3 дні для участі у заходах Європарламенту. Двічі Степан Івахів перебував в основній відпустці тривалістю по 39 днів. Тричі на п’ять днів нардеп скористався правом відпустки за власний рахунок. На лікарняному не перебував.

Одне відрядження: Ігор Лапін

Представник Луцька у Верховній Раді Ігор Лапін за період роботи під час 8-го скликання отримав 391 тисячу гривень зарплати. В парламенті він є членом Комітету з питань правової політики та правосуддя, а також першим заступником голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

Ігор Лапін у цій каденції злітав в одне закордонне відрядження до Польщі тривалістю два дні для обміну досвідом та корисними практиками. Як і більшість його колег Лапін двічі був у відпустці по 39 днів. Вихідні за власний рахунок та лікарняні не брав.

У 2015 році окрім традиційних відряджень для роботи в окрузі Ігор Лапін їздив на два дні і в одне українське відрядження до міста Вільногірська Дніпропетровської області для участі у виїзному засіданні Спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації.

Польща і Німеччина задля покращення освіти: Ірина Констанкевич

Ірина Констанкевич у Верховній Раді із вересня 2016 року. Її обрали влітку минулого року мешканці 23 виборчого округу у Камінь-Каширському, Ківерцівському, Любешівському та Маневицькому районах після смерті Ігоря Єремеєва.

У парламенті Ірина Констанкевич є головою підкомітету з питань позашкільної, професійної, фахової передвищої освіти для дорослих Комітету з питань освіти і науки.

За понад рік роботи науковець Ірина Констанкевич отримала 224 тисячі гривень зарплати. Двічі вона їздила в закордонні відрядження тривалістю 9 днів у Польщу та Німеччину. Обидві поїздки стосувалися освіти. У Польщі Ірина Констанкевич брала участь у круглому столі стосовно освітніх реформ у західного сусіда та в Україні, а в Німеччині обмінювалася досвідом в освітній сфері та брала участь у заходах Європейського університету Віадріна.

Одного разу цього року Ірина Констанкевич побувала у відпустці тривалістю 39 днів, а відпусток за власний рахунок та лікарняних не брала.

Майже три місяці на лікарняному: Юрій Савчук

Майже три місяці із майже трьох років роботи у Раді 8-го скликання провів на лікарняному обраний за партійним списком «Народного фронту» Юрій Савчук. Загалом він взяв 8 лікарняних на 84 дні. 

В парламенті Юрій Савчук є першим заступником голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції, тобто донедавна був заступником голови цього комітету Єгора Соболєва. До слова, Юрій Савчук був одним з тих, хто виступив за зняття Соболєва з посади голови цього комітету

Ані в закордонних відрядженнях, ані у відпустках за власний рахунок Юрій Савчук не перебував. Традиційно двічі за цю каденцію був у щорічних відпустках по 39 днів. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром