Працівники Любомльського лісгоспу заготовили понад 8 тонн шишок

12 Грудня 2017, 19:00
1960

Майстри лісу заготовляють шишки в основному під час рубки головного користування, рідше – з ростучих дерев, адже такий спосіб складний і трудомісткий. Та і це ще не все.

Шишки, які будуть використані як насіння треба брати лише із відбірних, гожих за зовнішніми ознаками дерев. Це для того, щоб посівний матеріал був відмінний, із високими спадковими властивостями, – про це повідомляє прес-служба ДП «Любомльський лісгосп».

«План заготівлі шишок у нас – 8 тонн, – розповідає інженер лісових культур ДП «Любомльське ЛГ» Іван Каліщук. – Ми зібрали 8 тонн 140 кілограмів і уже завезли на переробку у Старовижівський лісгосп Дубечнівське лісництво, здали в шишкосушарку.

З них плануємо отримати 81 кілограм насіння. Невелику частку лишимо собі – для власних лісових розсадників. Більшу частину продамо у Ратнівський базовий розсадник, звідки навесні візьмемо сіянці для посадки».

До слова, невеличкі розсадники серед лісу є у кожному лісництві. Тож під час створення лісових культур майстри лісу часто мають хороший запас власного посадматеріалу.

Саме цієї пори важливою складовою лісогосподарських робіт є активна підготовка ґрунту до посадок. Восени та взимку, якщо дозволяють погодні умови, на площах суцільних зрубів виорюються борозни, які навесні з-під чиїхось трудолюбивих рук зазеленіють пухнастими саджанцями.

На сьогодні у ДП «Любомльський лісгосп» підготовлено близько 100 гектарів. До весни в основному площі, які проектуються під посадку, мають бути готові.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024