На Любомльщині в річках перевірили воду на вміст шкідливих речовин

10 Грудня 2017, 13:28
2068

Згідно із Програмою державного моніторингу довкілля, в частині здійснення контролю якості поверхневих вод, затвердженої наказом Держводагентства України № 14 від 10.02.2015 р, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Волинської гідрогеолого-меліоративної партії у першому півріччі 2017 році були виконані аналізи якості поверхневих вод Волинської області у басейні річки Дніпро.

Про це інформує сайт Волинського обласного управління водних ресурсів.

У басейні Дніпра в рамках державного моніторингу в листопаді поточного року було відібрано щомісячні проби води із річок Турія (м. Ковель) і Стир (м. Луцьк).

В басейні Вісли в рамках державного моніторингу відібрано щоквартальні проби води р. Західний Буг (пункт відбору Забужжя) та його притоки річки Ягодинка, а також воду із озера Світязь в пункті відбору в селі Світязь. Загалом виконано 145 аналізів.

Річка Західний Буг. Склад води річки в районі пункту відбору Забужжя за даними аналізів не зазнали суттєвих змін. Зафіксовано перевищення норм ГДК по залізу, вміст якого у водах ріки складав 0,55 мг/дм3. Перевищень норм ГДК по іншим компонентам не виявлено.

Відмічено деяке зростання в межах норм ГДК концентрації нітратів до 6,1 мг/дм3 (в минулому кварталі – 0,359 мг/дм3), що є характерною рисою для даного періоду (минулорічний показник – 7,82 мг/дм3) і пояснюється проведенням осінніх агротехнічних робіт в басейні ріки, в першу чергу, в межах Волинської лесової височини.

Річка Ягодинка. Гідрохімічні показники вод притоки Бугу не зазнали суттєвих змін і в цілому відповідають критеріям загальногосподарського призначення. В поточному кварталі зафіксовано незначне зниження концентрацій заліза до 0,89 мг/дм3 (в минулому кварталі – 0,93 мг/дм3). Перевищень ГДК по іншим компонентам не виявлено.

Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що суттєвих змін в їхньому стані не відбулось. В основному вони мають задовільний гідрохімічний стан.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024