Що можна їсти і як себе поводити під час Різдвяного посту

03 Грудня 2017, 15:08
4860

28 листопада розпочався Різдвяний (Пилипівський) піст. Що можна їсти в цей час і як себе поводити? На ці та інші запитання нам відповів благочинний Любомльського благочиння настоятель Пантелеймонівського храму отець Іоан.

Після святого Пилипа (27 листопада) починає свій відлік Різдвяний піст, який триває до 7 січня, тобто сорок днів. Під час Пилипівки можна вживати ту їжу, яка прийшла до нас із монастирського уставу (все пісне).

Особливих обмежень немає, хіба що на Коляду (6 січня) не можна їсти і пити до заходу сонця. На запитання, коли краще сповідатися та причащатися, на початку чи в кінці посту, отець Іоан відповів:

«Насправді це не принципово. У нас склався помилковий стереотип, ніби сповідь перед самим Різдвом краща, ніж в інший час. Ця думка неправильна. Святі таїнства завжди однаково важливі.

Під часу посту людина повинна самозаглибитися, намагатися духовно вдосконалитися. У наші дні багато хто відмовляється від м'яса лише для того, щоб привести себе у кращу фізичну форму. Про духовне очищення, на жаль, не йдеться. Коли ж тілесне ставиться вище за духовне – це лише ілюзія посту».

Щоб підготуватися до стримання, у першу чергу необхідно усвідомити, навіщо йдеш на цей крок. Не варто робити обмежень у їжі тільки тому, що так вимагають традиції, не вдумуючись в істинний зміст самозречення. Як відомо, від обов'язку постити звільняються вагітні жінки, хворі після важких операцій, люди старшого віку, а також подорожуючі.

До речі, виявляється, що 1 січня, коли у нас прийнято гучно святкувати Новий рік, церква вшановує пам'ять святого Воніфатія, якого вважають покровителем людей із алкогольною залежністю.

Нехай він допоможе нам не перетворити Новий рік на свято «чревоугодництва» та пиятики, пам'ятаючи, що все-таки триває піст.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром