Чи є перспективи добудови школи в Головному

29 Січня 2022, 09:40
Чи є перспективи добудови школи в Головному 1887
Чи є перспективи добудови школи в Головному

Головненська громада на Волині уже який рік не може зрушити з місця проблему добудови школи на 600 учнів. Діти вчаться у старих тісних корпусах. А школа вже двічі вилітала з великих планів державних мужів.

Що робити з довгобудом у Головному? Над цим міркували волинські обранці та представники місцевої громади 26 січня. Про це інформує Перший.

Голова Волиньради Григорій Недопад разом із депутатами обласної ради Володимиром БондаремВолодимиром Дибелем, головою Ковельської райради Вячеславом Швораком, помічником нардепа Ігоря Гузя Андрієм Бокочем побував на території Головненської громади, де оглянули фундаменти недобудованої місцевої школи та обговорили перспективи відновлення робіт на цьому об’єкті.

Історія школи – типова для довгобудів. Закладали фундамент помпезно у 2012-му.

Тоді кошторисна вартість школи сягала 41 млн грн. На перший рік передбачили 700 тисяч. Генпідрядником була волинська компанія «Житлобуд-2».

Продовження будівництва школи в селищі Головне відстоюють у Мінрозвитку громад

У селищі Головне школярі принесли вінки під фундамент на будівництві школи. ВІДЕО

«Це буде вже п’ята новозбудована школа на Волині. Все у нас відбувається плановано. Спільна справа – створювати належні умови, комфортний навчальний процес для майбутнього наших дітей та їхнього розвитку», – говорив тоді покійний голова ОДА Борис Клімчук.

Нагадаємо, у жовтні 2012-го в Україні були парламентські вибори.

«У перший рік на школу виділили 1 мільйон гривень. На 700 чи 800 тисяч виконали робіт. Після того, як в 2011-му вклали до мільйона гривень – все. Про школу забули», – каже голова Головненської громади Микола Демедюк.

У 2018-му вирішили таки добудувати школу в Головному. Проєкт мав реалізовуватися 4 роки. У 2018-му на неї виділили 9 мільйонів, у 2019-му – 16, у 2020-му – 29 млн. Згодом замовник (департамент інфраструктури Волинської ОДА розірвав договір підряду з фірмою «Інсітібуд», генпідрядником. Таким чином у 2020-му ТОВ «Інсітібуд» освоїло лише 10 із 29 мільйонів. Тоді ж на будівництво цієї школи витратили і місцеві кошти. Зокрема, 450 тис грн. з районного бюджету, 85 – з бюджету громади. Зрештою, школу виключили з переліку перехідних об’єктів Державного фонду регіонального розвитку через не проведені тендерні процедури, бо затягнулося коригування проєктно-кошторисної документації.

Якраз тоді різко скоротили обсяги фінансування ДФРР. У Головному люди влаштували акцію, принесли під блоки фундаменту у селищі… похоронні вінки. Після чого голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко пообіцяв знайти порозуміння з Мінрегіоном і не викидати школу з планів на добудову.

Однак новий 2021-й рік на Волині почали з новини про те, що ця школа будуватися коштом ДФРР не буде. З того часу – тиша.

Територія школи огороджена парканом. Навпроти – церква. Селище Головне – не віддалене село на краю Полісся. Селище – колишній райцентр. Ще «при глибоких совєтах» школу там розташували у корпусах райвиконкому, КДБ та прокуратури. Сьогодні це далеко не ті умови, на які заслуговують учні 21 століття.

Волинські обранці разом із головою громади Головного та головою облради обговорили проблему безпосередньо на будмайданчику, оглянули обсяги зробленого. Вирішили: добиватися продовження фінансування коштом державного бюджету.

«Об’єкт незавершений. Всі чули, що і керівник громади, і депутати Волиньради, і обранці районної ради розуміють, що він потрібний. Кількість дітей у Головному збільшується. Зрештою, при оптимізації найближчих шкіл, які мають І чи І-ІІ ступені можна цей заклад заповнити. Він розрахований на 600 учнів. І згодом уникнути проблем і з садочком теж. Ця школа була перехідним об’єктом у переліку ДФРР. Але крім цього, у нас є ще «Велике будівництво», програма Президента, відтак надіємося, що ми достукаємося до того, щоб цей об’єкт був реалізований», - каже Григорій Недопад.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром