На Любомльщині вакцинуватимуть дітей, які не щепилися від поліомієліту вчасно

27 Січня 2022, 15:53
На Любомльщині вакцинуватимуть дітей, які не щепилися від поліомієліту вчасно 1049
На Любомльщині вакцинуватимуть дітей, які не щепилися від поліомієліту вчасно

Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ). 

Вакцинація має розпочатися з 1 лютого 2022 року. Про це Район.Любомль інформують у КНП «ЦПМД» Любомльської міської ради.

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень. 

Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, слабкість м'язів шиї і біль у кінцівках. Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним захистом є вакцинація. Хвороба є невиліковною, але їй можна запобігти завдяки щепленню. Саме так поліомієліт подолали розвинуті європейські країни.

Вакцини, що застосовують є зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні. Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя.

«Ми закликаємо батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям. Якщо є порушення календаря щеплень або пропущені вакцинації, потрібно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення», – йдеться в повідомленні центру ПМД.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024