Що варто знати про рак шийки матки: роз'яснення любомльської гінекологині

28 Січня 2022, 13:45
Лікарка-гінекологиня Тетяна Франчук 1683
Лікарка-гінекологиня Тетяна Франчук

Актуальною проблемою сучасної онкології є новоутворення жіночих статевих органів, що займає друге місце серед уражень інших органів. А в останнє десятиріччя спостерігається тенденція до росту кількості випадків захворюваності на рак серед жінок репродуктивного віку.

Серед цих злоякісних патологій домінує рак шийки матки.

Про те, хто з жінок схильний до розвитку цього захворювання, про його симптоми, лікування та профілактику розповідає лікарка-гінекологиня КНП «Любомльського ТМО» Любомльської міської ради Тетяна Франчук.

- Підвищений ризик розвитку раку шийки матки є у жінок, як мають запальні процеси піхви, шийки матки, поліпи, дисплазії. У групі ризику – й ті жінки, які в минулому перенесли гінекологічні операції, мають внутрішньоматкові контрацептиви, що перевищують рекомендований термін використання. Злоякісне переродження відбувається у 30-40% таких випадків.

Підвищення захворюваності на рак шийки матки серед молодих жінок та дівчат-підлітків пов’язане із ростом інфекцій, що передаються статевим шляхом. Особливе місце відводиться вірусу папіломи людини (ВПЛ), онкогенні штами якого у 80-90% призводять до патологічної зміни епітелію шийки матки та виникненню раку протягом 2-10 років. У більшості випадків передача вірусу відбувається статевим шляхом.

Не зважаючи на те, що для ранньої діагностики захворювань шийки матки є цитологічний скринінг, на профілактичні огляди до гінекологів з’являється лише третина жінок. Але без цитологічного обстеження під час звичайного профілактичного огляду рак можна виявити лише у запущених стадіях.

На базі Любомльського ТМО вже 16 років функціонує кабінет патології шийки матки, де проводиться обстеження (кольпоскопія) та лікування жінок, в яких виявлена будь-яка патологія шийки матки. Для цього у ТМО є кваліфікований медичний персонал, необхідна апаратура.

Щоб убезпечити себе від розвитку раку шийки матки, жінкам варто раз на рік проходити онкопрофогляд. Спілкування з лікарем 10-15 хвилин може врятувати вам життя!

Які ж причини виникнення раку шийки матки? Це ранній початок статевого життя (до 18 років), коли слизова шийки матки недостатньо зріла і є великий ризик зараження інфекціями; аборти та пологи в юному віці, під час яких відбувається травматизація шийки матки та є високий ризик виникнення хронічних запальних процесів; велика кількість статевих партнерів (зростає ризик інфікування вірусом папіломи людини та ВІЛ), куріння, вживання алкоголю, що призводить до зниження імунітету; недотримання особистої гігієни.

Варто пам’ятати, що дисплазія та ранній рак шийки матки перебігають безсимптомно, і їх можна виявити тільки лікарському огляді та цитологічному дослідженні.

При дальшому рості злоякісної пухлини з’являється контактна кровотеча, водянисті, сукровичні, гнійні виділення, іноді порушення менструального циклу (нерегулярні або значні менструальні кровотечі), а при прогресуванні хвороби може бути біль у спині, ногах, набряки ніг, наявність крові в сечі.

Що ж робити?

Кожна жінка, починаючи з 18 років, повинна щороку проходити огляд гінеколога. Бажано, щоб жінка щоразу обстежувалась у одного й того ж спеціаліста.

Цитологічне дослідження (ПАП-мазок) – простий, безболісний тест для виявлення атипових (ракових клітин). Найкраще обстеження проводити через два тижні після першого дня останньої менструації. При потребі гінеколог може взяти біопсію (маленький шматочок тканини шийки матки) для гістологічного дослідження.

Увага! Обов’язково особисто поцікавтесь результатами аналізів!

Профілактика раку шийки матки

- повноцінно харчуйтеся (обирайте продукти, багаті на мікро- та макроелементи, антиоксиданти С, Е, А, цинк та селен, які нейтралізують шкідливі канцерогени і відновлюють пошкоджені клітини, вітаміни відтак ваша імунна система буде міцнішою)

- побільше вживайте свіжі продукти та овочі, а чорний час замініть на зелений, в якому є корисні поліфенольні сполуки;

- не куріть: ця шкідлива звичка завдає шийці матки подвійного удару (ракоутворюючі продукти з цигарок всмоктуються у кров у легенях і виділяються зі слизом у цервікальний канал, де ушкоджують ДНК епітелію, також виснажують запаси антиоксидантів, особливо вітамін С). Жінки, які мають цю шкідливу звичку, хворіють на рак шийки матки удвічі частіше.

Пройти профілактичне обстеження можна у гінекологів Любомльського ТМО.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024