Новообрані голови ОТГ Любомльщини розповіли про проблеми громад голові Волиньради

01 Листопада 2017, 21:08
2224

Проблеми новостворених громад, складний проект держбюджету та перешкоджання з боку ОДА голова Волиньради Ігор Палиця обговорив під час зустрічі з новообраними головами об’єднаних територіальних громад 1 листопада.

Ігор Петрович зауважив, що партійні перегони закінчилися 29 жовтня, коли обрали депутатів та голів ОТГ. Також зазначив, що потрібно ставити перед собою єдину ціль – щоб область була сильною та багатою, а сильна область – це сильні громади. Також Ігор Палиця наголосив, що ніхто не може дзвонити головам ОТГ вказувати, аби ті захищали чиїсь політичні інтереси, незалежно від партійної приналежності, – пишуть Волинські новини.

Ігор Палиця попередив, що варто бути готовими до нелегких часів. Адже нині є три джерела фінансування – прямі надходження, обласний бюджет та проекти, які подають на ДФРР. Четвертим джерелом можуть стати інвестиції ЄС у рамках міжнародних проектів.

Оскільки обласний бюджет формуватимуть уже на наступний рік, голів ОТГ закликали повідомляти, яка саме допомога з обласного бюджету потрібна для існування громад, адже ОТГ фінансуватимуть освітні та медичні заклади тощо. Голова Волиньради зауважив, що в Україні нині розпочинається «шокова терапія», яка колись відбувалася у Польщі.

«Коли я розмовляв з Прем’єр-міністром під час останнього його візиту на Волинь, я запитав його: передаючи професійно-технічні училища, районні лікарні та місцеві лікарні, Ви розумієте, що громади, їхні обласні бюджети, цього не потягнуть? Він відповів: так, я розумію, але по-іншому змусити вас відмовитися від дотаційних закладів освіти і медицини, які непотрібні, ми з Києва ніяк не зможемо», – розповів Ігор Палиця.

Він попередив, що таке рішення буде важким, особливо у перший рік роботи медичної реформи, але з цим намагатимуться впоратися разом. З його слів, потрібно створити в області підрозділ фахівців, які б розповіли головам ОТГ про всі тонкощі законів.

Про актуальні проблемні питання розповіли новообрані голови низки волинських ОТГ. Так, голова Колківської ОТГ Олександр Палінкевич, розповів, що на лікарню потрібно 4,8 мільйона гривень, а субвенція наступного року могла б становити 9,5 мільйона. Наразі ситуація непередбачувана, а лікарню важливо зберегти, адже такої немає навіть в районних центрах.

Також інтернат в Іваничах пропонували передати обласному ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Голова облради відзначив, що важливо зберегти об’єкти обласної комунальної власності. Якщо, наприклад, у лікарнях забагато ліжкомісць, їх можна перепрофілювати замість закриття.

Голова Любомльської ОТГ Роман Ющук розповів, що громада самодостатня, але існує ризик того, що з податку з доходів фізичних осіб у місцевих бюджетах лишатиметься не 60, а 20%. Разом з тим, зменшаться надходження акцизного податку. Також є територіальне медичне об’єднання Любомльського та Шацького районів, яке свого часу претендувало на створення госпітального округу, і подальша його доля невизначена. Лікарню не закриватимуть, але потрібно буде вести перемовини про подальшу роботу ТМО.

Очільник Головненської ОТГ Микола Демидюк розповів, що громада не буде дуже фінансово забезпеченою. До того ж, вже протягом 15 років розглядають питання будівництва нової школи. Існуюча ЗОШ має 450 учнів та розміщується у приміщенні колишнього райцентру. Ще у 2011 році розробили проектно-кошторисну документацію, заклали фундаменти трьох корпусів, але «віз і нині там». Оскільки кошторисна вартість об’єкта, школи на 600 учнів, становить 100 мільйонів гривень, сподіватися доводиться лише на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Окрім цього, важливим об’єктом є дорога місцевого значення, що сполучає Любомльський та Шацький райони, якою зараз неможливо проїхати.

Ігор Палиця зауважив, що облрада не має впливу на розподіл коштів, які надходять із митниці на ремонт доріг. Наразі це вирішує облдержадміністрація. Голова Волиньради відзначив, що дороги Луцьк-Ковель взагалі немає, тож потрібно буде вносити корективи, працювати з Кабміном, щоб представники громади долучалися до розподілу цих коштів. Якщо інвестори готові написати бізнес-план, у якому доведуть, що кошти, вкладені в дорогу, повернуться за декілька років податками чи новими робочими місцями, ці гроші шукатимуть в обласному бюджеті.

Також голова облради відзначив, що актуальним для низки районів області є ягідництво. Наразі люди продають ягоди лише влітку за низькими цінами, тому що не мають холодильного обладнання, аби зберігати їх до зими, коли ціна підвищується вдвічі. Отже, потрібно, аби від громад надходили пропозиції щодо того, яке обладнання потрібне. Це ж стосується зберігання молока, яке наразі селяни продають монополістам за заниженою ціною. Потрібно створити конкуренцію та ліквідувати монополію, тож людям потрібно звертатися з такими проектами до облради, яка обіцяє підтримку.

Ігор Палиця наголосив, що на Волині є усе для того, щоб розвиватися – ліс, мідь, торф, бурштин, озера, зелений туризм, транзитні коридори, поряд - Польща. Потрібно лише дати можливість користуватися цими ресурсами та розуміти, яким чином можна допомогти волинянам. З його слів, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман готовий допомагати колективним сільськогосподарським підприємствам, але рішення повинні ухвалювати громади.

Також він згадав про нещодавно облрада перемогла у Вищому адміністративному суді у справі скасування рішення щодо «Волиньоблагролісу» і 56 тисяч гектарів лісу на Волині повернули комунальному підприємству. На рік у цьому лісі рубають деревини на суму 70 мільйонів гривень. Встановили, що чистий прибуток від цього лісу становить 25 мільйонів гривень – ці кошти досі спрямовуються у Київ замість того, щоб лишатися в області.

Облрада тепер може звернутися в ВОУЛМГ з листом, аби управління передало ці ліси на баланс комунального підприємства добровільно, але вірогідність того, що управління віддасть ліси практично нульова. Можна також закласти 700 тисяч гривень в обласному бюджеті на розробку проекту відведення земельної ділянки під лісовим масивом, щоб отримати землю та ліс: у цьому разі є застереження, що голова ОДА не підпише розпорядження і доведеться знову звертатися до суду, адже наразі ОДА не бажає, щоб гроші лишалися в області.

Зі слів Ігоря Палиці, облрада намагається все робити для того, щоб кошти лишалися на Волині – наприклад, не видає ліцензії столичним підприємствам, що хочуть видобувати корисні копалини в області. Інвесторам, своєю чергою, пропонуватимуть віддавати 25% прибутку комунальному підприємству, щоб ці кошти можна було спрямувати на розвиток області.

Насамкінець, голова облради наголосив, що потрібно до нуля знизити ризики того, що люди будуть незадоволені роботою голів ОТГ та облради. Він пообіцяв працювати над залученням коштів з Державного фонду регіонального розвитку. Так, Ігор Палиця нагадав, що раніше вдалося «вибити» 45 мільйонів на перинатальний центр, ще 40 мільйонів Прем’єр-міністр пообіцяв виділити з січня наступного року на обладнання для перинатального центру.



1



 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024