Понад чотири мільйони гривень присудили фірмі, яка ввозила літака через Ягодин

29 Жовтня 2021, 09:20
Літак 1960
Літак

Суддя Любомльського районного суду розглянув у приміщенні суду направлені Волинською митницею матеріали справи про притягнення до відповідальності керівника ТОВ «Техніка та обладнання», який  вчинив дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю.

Про це журналісту Район.Любомль стало відомо з постанови від 21 жовтня.

11 червня 2021 року в зону митного контролю митного поста Ягодин Волинської митниці на в`їзд в Україну з Республіки Польща прибув вантажний автомобіль «МАН» належний приватному підприємству-перевізнику «ДВМ-Транс».

Водій транспортного засобу до митного контролю подав товарно-супровідні документи, згідно з якими від чеської компанії «BRM AERO» в адресу ТОВ «Техніка та обладнання» перевозився надлегкий комерційний двомісний літак «Bristel LSA» фактурною вартістю 65 тисяч євро.

Під час здійснення митного контролю від відправника товару чеської компанії «BRM AERO» отримали товарно-супровідні документи: згідно з якими літакпродала чеська компанія за ціною 124,9 тисяч  євро або 4,1 мільйона гривень.

Таким чином, керівник ТОВ «Техніка та обладнання» вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон надлегкого комерційного двомісного літака з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу документів, що містили неправдиві відомості.

Керівник фірми в судовому засіданні своєї винуватості не визнав і пояснив, що літак був придбаний у чеської компанії за 65 тисяч євро відповідно до контракту. Після затримання літака на його звернення чеський партнер повідомив про помилку з вини свого працівника, однак вносити зміни в чеські митні документи відмовився, оскільки це потягне для компанії негативну реакцію податкових органів.

В цій справі встановлено, що до митного контролю водієм перевізника подано інвойс з вартістю літака у 65тисяч євро, в той час як на офіційний запит митного органу компанія-продавець офіційно повідомила про продаж літака за ціною у 124,9 тисяч євро, на підтвердження чого надала інвойс та експортну декларацію.

Твердження сторони захисту про придбання літака відповідно до укладеного контракту за 65 тисяч євро тим самими спростували, а належне офіційне підтвердження такої ціни не надали.

Враховуючи передбачену законом санкцію та доведеність вини порушника, стягнення на нього постановили накласти у вигляді штрафу в розмірі 100% вартості переміщуваного предмета та його конфіскації.

Керівника компанії визнали винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.483 МК України, і наклали на нього стягнення у вигляді штрафу в розмірі 4,1 мільйона гривень з конфіскацією в дохід держави надлегкого комерційного двомісного літака «Bristel LSA».

Також постановили в користь Волинської митниці стягнути витрати по справі на зберігання товарів в розмірі 56,5 тисяч гривень.

Постанова протягом десяти днів з дня її винесення може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Любомльський районний суд.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром