Володимир Дибель: «Лікарень не закриють, хоч тут і не буде госпітального округу»

23 Вересня 2017, 12:26
3845

У цьому запевнив генеральний директор ТМО Любомльського і Шацького районів.

Нагадаємо, минулого тижня Кабінет Міністрів України остаточно затвердив перелік та склад госпітальних округів Волинської області. Замість запропонованих п’яти, ухвалено лише три: Луцький, Ковельський, Нововолинський.

«Територіально медичне об’єднання Любомльського і Шацького районів створено ще у 2010 році як зразок госпітального округу. Вже тоді було об’єднано медичний бюджет обох районів, вивчено всі переваги і ризики об’єднання, проведено оптимізацію медичних закладів з чітким розподілом функцій лікарень, – підкреслює генеральний директор ТМО Любомльського і Шацького районів Володимир Дибель.

– Питання утворення госпітальних округів поставлено передчасно. Ми ще не закінчили реформу первинної ланки і не знаємо, який кінцевий результат вона нам принесе. Хоча на сьогоднішній день покращення не видно.

Адже за два роки у нас різко зросла кількість запущених візуальних форм раку – шкіри, молочних залоз. Чому? Тому що первинка не має можливості організувати належне обстеження. У нас є для цього пересувний флюорограф, лаборанти, спеціалісти.

Вже на практиці ми бачимо, що дала нам реформа швидкої допомоги – зріст смертності. Адже не завжди швидка через брак транспортного забезпечення вчасно доїжджає до хворого.

Я особисто дзвонив на диспетчерську, яка зараз знаходиться у Луцьку, зі скаргами на серцеві болі. Мені порадили, що прийняти і передзвонити через 20 хвилин. Почекавши, знову набрав швидку, порекомендували випити ще ліки. Лише через 40 хвилин дають команду на виїзд машини.

У Пулемець швидка із Шацька прибуває за годину. От і підрахуйте, що від першого дзвінка минуло 1 година 40 хвилин. За цей час хворого можна вже везти в морг з інфарктом міокарда. Завдяки попередньому європейському проекту ми маємо два власних сучасних реанімобілі, що дає можливість врятували чимало життів.

З питань створення госпітального округу я більше десяти разів був у Києві в різних владних кабінетах. Говорив із високопосадовцями, до речі, багато із них приїжджали у ТМО і дивувалися нашим лікарням, говорячи, що саме такими мають бути центри госпітальних округів.

Хочу запевнити всіх жителів Любомльського і Шацького районів: поки я знаходжуся на цій посаді, лікарень ніхто реорганізовувати або закривати не буде. Я докладу всіх зусиль, щоб ми й надалі працювали, розвивалися, брали участь у міжнародних грандах», – запевнив Володимир Дибель.

Спеціалісти припускають, що, ймовірно, госпітальні округи стануть основою майбутніх укрупнених районів (повітів). Чому це не врахував голова Волинської держадміністрації Володимир Гунчик? Таки варто було почути думку людей, а не вислуговуватися перед своїм столичним керівництвом.

Анна КАРАСЬ

Коментарі
23 Вересня 2017, 18:51
Тож звичайно хто буде закривати лікарню серед ДНЯ. Лікарню ніхто не закриватиме тільки чи буде толк у цієї так званої лікарні якщо у Ній не буде фахівця який зможе надавати лікарську допомогу. Найголовніший фахівець у цій справі буде баба Клава яка змушена приходити в кінці робочого Дня і вішати на ній амбарний замок, а потім зранку зніматиме і так кожного Дня для того щоб лікарня була відкрита.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024