Рівненська громада має новий герб та прапор

26 Липня 2021, 09:28
Герб та прапор 3192
Герб та прапор

Спільно із депутатським корпусом затвердили новий герб та прапор Рівненської громади. 

Про це повідомив голова Рівненської громади Юрій Фініковський.

Автор проєкту - доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства, член Комісії державних нагород та геральдики при президентові України Андрій Гречило.

Варіант, який затвердили у 2007 році, абсолютно не відповідає геральдичним нормам, складений із грубими порушеннями. Звідси і очевидна причина розробки нової символіки для громади.

Герб села Рівне: у червоному полі над відділеною хвилясто срібною основою стоїть срібна зубчаста вежа, на якій червоний щиток зі срібним хрестом; праворуч – бічник, перетятий сім разів на сині та золоті поля.

Прапор села Рівне: квадратне полотнище, від древка йде вертикальна смуга завширшки в 1/5 сторони прапора, розділена горизонтально дев'ять разів на п'ять синіх та п'ять жовтих прямокутників; з вільного краю на червоному фоні біла зубчаста вежа, на якій червоний щиток із білим хрестом, а з нижнього краю відділена хвилясто біла смуга (завширшки в 1/10 сторони прапора). 

Вежа походить з герба колишнього Любомльського району, і символізує археологічну пам'ятку - літописне місто Угровськ, залишки якого знаходяться на теренах Рівненської громади. Червоний щит із хрестом є символом Волині й означає знаходження громади у складі Волинської області. Хвиляста основа означає місцеві ріки та озера. Правий боковик у синьо-золотих (на прапорі – синьо-жовтих) кольорах уособлює прикордонний стовп і означає розташування села біля західного державного кордону України.

Герб, згідно з правилами сучасного українського місцевого герботворення, вписаний у декоративний картуш та увінчаний золотою сільською короною з колосків, що вказує на статус села. Прапор має нормативну для міст і сіл квадратну форму і його побудували на основі символіки гербів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024