На Любомльщині три сільради не входять у жодну об’єднану громаду

06 Вересня 2017, 14:42
1916

Пропонуються зміни до проекту Перспективного плану формування територій громад Волинської області загалом, у Любомльському районі зокрема.

Відповідний проект рішення, внесений ОДА, розглянула сьогодні постійна комісія облради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, – повідомляє сайт Волиньради.

Зі слів заступника голови ОДА Сергія Кошарука, запропоновані зміни стосуватимуться Горохівського, Іваничівського, Ковельського, Луцького, Любешівського, Любомльського, Рожищенського та Турійського районів Волинської області:

 У Любомльському районі запропоновано створити:
-    Вишнівську сільську обʼєднану територіальну громаду, долучивши до неї Машівську територіальну громаду;
-    Головненську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з її складу Куснищанську (увійшла до складу Любомльської ОТГ) та Полапівську (увійшла до складу Рівненської ОТГ) територіальні громади;
-    Любомльську міську обʼєднану територіальну громаду, долучивши до її складу Почапівську (вийшла зі складу Луківської ОТГ Турійського району) територіальну громаду та вилучивши Машівську територіальну громаду;
-    нову Рівненську сільську обʼєднану територіальну громаду, змінивши адміністративний центр з Гущанської ОТГ та долучивши Полапівську територіальну громаду.

Ініціатори внесення проекту рішення стверджують, що внесення змін до Перспективного плану розроблено з метою уточнення процесу формування моделі ефективного територіального устрою області на базовому рівні. Йдеться про дотримання принципу спроможності громад.

Голова постійної комісії Анатолій Вітів заявив, що для депутатів облради важливо знати, чи дотриманий і принцип добровільності об'єднання громад, гарантований українським законодавством.

Фахівець департаменту фінансів ОДА Володимир Горщар наполягає, що , згідно з дослідженнями результатів діяльності ОТГ, випливає, що чим більша громада, тим вона фінансово спроможніша. «Можна й дві сільські ради об'єднати в ОТГ, а потім позакривати там садки, школи, ФАПи, залишивши левову частку невеликих доходів на утримання апарату ОТГ», – міркує пан Горщар.

Загалом же на Волині є ряд сільських рад, які знаходяться в так званому статусі «за межами ОТГ». У Любомльському районі таких сільрад три: Згоранська, Хворостівська і Зачернецька.

Комісія рекомендувала сесії підтримати запропоновані зміни до Перспективного плану.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024