На Волині вимагають створення госпітального округу в Любомлі

30 Серпня 2017, 18:42
1614

У Волинській облраді не погоджуються з позицією уряду та МОЗ щодо створення трьох госпітальних округів в області та наполягають на п’яти.

Про це йшлося 30 серпня під час засідання комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, – пише Волинь24.

Начальник управління охорони здоров`я ОДА Ігор Ващенюк повідомив, що на Волині міністерство рекомендувало створення трьох госпітальних округів. 

Зокрема, Луцького, куди входитиме Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Маневицький та Рожищенський райони; Ковельського: Камінь-Каширський, Ковельський, Любешівський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Турійський, Шацький райони; Нововолинського: Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони.

«Ми просили й створення четвертого округу з центром у Камені-Каширському, однак відповіді від міністерства досі не отримали», – зазначив він.

За словами голови комісії Олександра Зінчука, реформа розпочинається не так, як повинна була. 

«Система госпітальних округів – недолуга система. Є рішення обласної ради про п’ять округів, є думка громади і міняти своє рішення нам нема сенсу. Нібито зараз подано проект встановлення плати за медичні послуги. Це є польська модель: хто дешевше зробив, той більше заробив. Якісна послуга за найнижчу ціну», – наголосив Олександр Зінчук.

Ігор Ващенюк зазначив, що рівень мадичної допомоги не має залежати від того, чи це госпітальний округ, чи лікарня.

«Це виглядає, як шантаж держави нашої області. Якщо ви не погоджуєтесь на три округи, то не дадуть грошей на дороги, військові частини. Децентралізація – це всі проблеми скидаються вниз, а всі проблеми викачуються наверх. Ми хочемо, щоб до людей не встигла доїжджати «швидка»? Є позиція обласної ради – п’ять округів. Усе інше – шантаж», - заявив Вячеслав Рубльов.

За словами заступника голови облради Олександра Пирожика, влада повинна врахувати те, що на Волині вкрай необхідні ще два округи – з центром у Шацьку та Любомлі.

«У нас триває реформа. Коли будуть вибори у всіх ОТГ. Говорять, що на Волині буде п’ять, або чотири повіти, то чому госпітальних округів буде три?

Якщо врахувати сезонність, то Шацька лікарня приймає у сезон більше, аніж госпітальні округи. Треба враховувати в Любомлі і в Шацьку факт сезонності, бо люди тепер не їздять в Крим, а приїздять на Волинь», – зауважив Олександр Пирожик.

Натомість Михайло Бегаль сказав, що, на його думку, в області потрібні лише два округи – Луцький і Ковельський, адже «від створення п’яти край не побагатшає».

У підсумку комісія рекомендувала створення в області п’яти госпітальних округів: Луцького, Ковельського, Нововолинського, Камінь-Каширського та Любомльського.

Коментарі
30 Серпня 2017, 21:58
Який госпітальний округ в Любмлі, якщо у районній лікарні немає лікарів базових профільних спеціальностей???
31 Серпня 2017, 12:04
Перепрошую Олеже, пiдскажiть що таке "базовi профiльнi спецiальностi"?..i чого там нема в Любмлi? Дякую.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024