Волинській ветеринарній медицині для функціонування бракує 13 мільйонів гривень

29 Серпня 2017, 15:39
989

Для належного функціонування закладів ветеринарної медицини на Волині потрібно 13 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час засідання комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин, – пише IA ZIK.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський наголосив, що працівники галузі не отримують заробітної плати з середини липня цього року. Зважаючи на те, що, згідно з бюджетним законодавством, з 2015 року ветеринарна медицина повинна фінансуватися з обласного бюджету, Лозинський просить обласну раду передбачити необхідний фінансовий ресурс до кінця цього року. Йдеться про 13 млн грн.

Крім того, з обласного бюджету на ветеринарів в цьому році вже спрямовано 12 млн грн.

На початку цьогорічного бюджетного процесу депутати вирішили фінансувати ветмедицину поквартально і цим самим стимулювати галузь до проведення реформ.

Лозинський заявляє, що певні кроки (зокрема, й оптимізація мережі та штатного розпису) були проведені. Разом з тим, він застерігає депутатів, що відсутність фінансування на нинішньому етапі може призвести до катастрофічних наслідків.

«Сьогодні в Камінь-Каширському районі є встановлений факт африканської чуми. Для проведення ліквідаційних та профілактичних робіт ми мусимо залучати фахівців з інших районів. А як нам до них звертатися, коли не виплачується зарплата? Між тим, африканська чума є в сусідніх з прикордонною Волинню державах. В Польщі зафіксовано 500 випадків. Є проблеми й в Білорусії, хоча вони не говорять про це офіційно. Закликаю обласну раду підтримати фінансово ветеринарну медицину вже на черговій сесії», – звернувся Лозинський.

Його підтримав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко.

«Ми ведемо мову про 25 млн грн в рік. Рівно стільки ж було виділено на ремонт доріг. Тому, як бачимо, можливості обласного бюджету – не безмежні. В свій час, переставши фінансувати ветмедицину, держава допустила помилку», – заявив депутат Михайло Імберовський.

Разом з цим, постійна комісія рекомендує профінансувати ветеринарну медицину у Волинській області до кінця цього року з обласного бюджету.

«Ми будемо ініціювати розгляд цього питання на сесії. Сьогодні маємо війну з російським агресором, тому не можемо допустити внутрішньої війни через різні ризики. Однозначно, ветеринарна служба не може бути ліквідована як така, тому потрібне фінансування», – зауважив депутат Валентин Чернецький

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024