Голова Любомльської райради розповів, як депутати розподілили бюджет

26 Серпня 2017, 08:24
1923

9 серпня відбулася 17 сесія Любомльської районної ради, ключовим питанням якої було внесення змін до районного бюджету на 2017 рік.

У ході обговорення депутати прийняли ряд рішень, про суть яких розповідає голова районної ради, свободівець Микола Сушик, – про це йдеться в інтерв’ю в районній газеті «Наше життя» за 22 серпня 2017 року.

– Ми скликали позачергове засідання задля того, щоб дати можливість відділу освіти ще в літні канікули додатково зробити якомога більше ремонтних робіт в освітніх закладах.

Багато депутатів самі є батьками школярів, я теж – батько двох синів, тож разом із ними розумію, наскільки важливо, як і в яких умовах будуть навчатися наші діти. Саме тому й намагаємося підтримати батьківські комітети та директорів шкіл.

Завдяки перевиконанню районного бюджету маємо можливість вкотре спрямувати додаткові кошти саме на цю галузь. На цій сесії це більше, як 1,5 млн. грн.

– Що саме буде зроблено?

– Виконання та якість робіт насамперед залежать від підрядника та розпорядника коштів. Наше ж головне завдання – віднайти в бюджеті гроші. Хоча я теж стараюся інспектувати виконання робіт, та й депутати не залишаються байдужими і намагаються тримати на контролі об’єкти, які ми фінансуємо.

– Усе ж таки, на що конкретно виділені кошти?

– Маємо в районі єдину гімназію ім. Наталії Ужвій. Цього року вона святкує свій ювілей заснування. Ми з депутатами намагаємося постійно допомагати покращувати її стан.

На цій сесії виділили кошти на заміну підлоги коридору та здійснення поточного ремонту. Хоча це питання з об’єктивних причин викликало тривалу дискусію, все ж було прийняте позитивне рішення. Ще один об’єкт по гімназії – теплотраса. Декілька років тому її частина була замінена, але не зрозуміло, з яких причин роботи припинились і не під’єднана до мережі труба просто псувалася.

Минулого року завдяки нашій співпраці з фракцією ВО «Свобода» в обласній раді та сприянню депутата облради від «Свободи» Сергія Духницького вдалося профінансувати з обласного бюджету частину теплотраси до дитсадка №1, а також закупити частину труб. Тому логічно було завершити всі роботи.

Сподіваюся, до опалювального сезону ми матимемо повністю замінену теплотрасу, що дасть можливість уникнути значних втрат тепла і обігрівати будемо приміщення, а не землю.

У ЗОШ №2 планується оновити вхід у школу та частково замінити вікна. Проблема заміни вікон стоїть і в ЗОШ №3, куди ми спрямували 300 тис. грн.., хоча ця сума недостатня, тож будемо шукати нові можливості для завершення робіт.

Також виділені кошти на поточні ремонти Куснищанської ЗОШ – 87500 грн., Головненської ЗОШ – 84857 грн. (ремонт підлоги в їдальні), Зачернецької ЗОШ – 10000 грн., часткове співфінансування ремонту даху Полапівської ЗОШ, поточні ремонти або придбання матеріалів для Станції юних техніків – 15000 грн., Бірківський ДНЗ – 40000 грн., Головненській ДНЗ – 35500 грн., ДНЗ №2 – 7500 грн., та кошти для оплат, згідно з трудовими договорами.

– Миколо Миколайовичу, чи були спрямовані якісь кошти на медичну галузь району?

– Цю галузь так само неможливо залишати поза увагою, особливо зараз, коли всі разом боремося за утворення госпітального округу в місті Любомлі.

Так, на потреби ТМО Любомльського та Шацького районів за пропозицією депутатів-медиків було виділено 270 тис. грн. на придбання медичного обладнання (високочастотного електрокоагулятора для проведення всіх сучасних операцій та монітора з можливістю визначення функції серця), а також 15 тис. грн. – на співфінансування об’єктів соціально-економічних розвитку.

Ще 30 тис. грн. надано на придбання комп’ютерної техніки та медичного обладнання для Центру первинної медико-санітарної допомоги ПМСД та 18540 грн. – на співфінансування об’єктів соціально-економічних розвитку.

– Ще одне болюче питання нашого району – дороги. Чи можемо очікувати поліпшення їхнього стану найближчим часом?

– Проблема доріг у нас з’явилася не сьогодні і не вчора, але вона вирішується не так, як би того хотілося, тому маємо справедливі нарікання водіїв. Основною причиною незадовільного стану доріг є відсутність належного фінансування.

Свого часу податок із власників транспортних засобів повністю йшов на ремонт та утримання доріг і був включений до складу акцизного збору, що справляється з нафтопродуктів і газу. Тобто, заправляючи своє авто, ми автоматично платили податок на ремонт та утримання доріг. Але з цих грошей жодної копійки не йде в районний бюджет.

Тільки 5% із них мають сільські ради, на території яких розташовані заправки, тож є відповідна можливість хоч з чогось фінансувати дороги. Всі інші сільські ради, в тому числі районний бюджет, такої можливості не мають.

За логікою, хто отримує від громадян податки, той і мав би їх витрачати за призначенням. Але, на жаль, маємо те, що маємо, тому змушені десь урізати видатки, щоб хоч щось дати на дороги.

В області затверджений перелік об’єктів по ремонту та експлуатаційному утриманню доріг, який планується здійснити у 2017 році за рахунок співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

Майже по всіх дорогах наші зобов’язання виконані на 100%. Зокрема, на цій же сесії виділили кошти на спіфінансування дорожніх робіт між селами Згорани та Голядин, між селами Голядин та Забужжя. Частина ремонту вже зроблена.

У 2017 році спільними зусиллями буде чимало шляхів відремонтовано, але в цьому напрямку потрібно ще багато працювати. Головне, щоб на місцях був додатковий ресурс для цього (чи то з перевиконання митниці, чи з акцизу, та інше). Тоді люди зможуть ці кошти бачити і контролювати.

На черзі – створення об’єднаної Любомльської громади, куди входить і Почапівська cільрада, тому важливо вже зараз подумати про транспортне сполучення напряму через село Руда. Саме тому 30 тис. грн.. ми спрямували на виготовлення проектно-технічної документації та ремонт цієї дороги.

– Скажіть, будь ласка, крім вище перерахованого, які ще питання були винесені на розгляд сесії?

– Діти і молодь – це наше майбутнє, і сьогодні воно в наших з вами руках, і від нас залежить, яким воно буде. Дбаючи про освіту, ми не повинні забувати про іншу сторону розвитку наших дітей – фізичне виховання, спорт та якісне дозвілля.

З дитинства маємо прививати майбутньому поколінню любов до здорового способу життя, бажано власним прикладом, заохочувати до цього, адже здорова нація – це активна та сильна країна.

У ході останньої сесії було вирішено виділити 30 тис. грн. на реалізацію заходів програми «Молодь Любомльщини» та 15 тис. грн. додатково на проведення районного чемпіонату з футболу. Ще 20 тис. грн. спрямували на нагороди для дітей переможців у спортивних змаганнях.

Хочеться відзначити, що агітбригада юних інспекторів руху Згоранської ЗОШ виборола І місце на обласних змаганнях і отримала право участі у Всеукраїнських змаганнях команд ЮІР, які проходитимуть у таборі «Молода гвардія», тому ми з радістю компенсували вартість путівок для юних інспекторів руху, а це – 21800 грн.

Маємо надію, що наші діти та молодь і надалі радуватимуть своїми перемогами та будуть гордістю нашого району та всієї країни. А ми, в свою чергу, надаватимемо їм свою моральну та матеріальну підтримку. Саме для цього і працюють депутати районної ради.

Розмовляла Аліна Старунська

Коментарі
27 Серпня 2017, 22:08
Молодці депутати та голова !
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром