Екстрене засідання комісії ТЕБ та НС: які обмеження діятимуть у Любомльській громаді

30 Квітня 2021, 09:25
4683

Без локдауну, але з обмеженнями – і пов’язані вони зі спалахом захворюваності на коронавірус у Любомльській громаді.

Про це йшлося на екстреному засіданні техногенно-екологічної комісії та надзвичайних ситуацій. Про це пише Наше життя.

Як повідомив міський голова Роман Ющук, приводом для такої терміновості послужив лист РНБО, в якому зазначається що епідемічна ситуація у громаді  станом на 25 квітня погіршилася, приріст захворюваності становить 20%. У цьому ж посланні рекомендується вжити додаткових протиепідемічних заходів та обмежень.

Свої міркування щодо ситуації, як склалася висловили: завідуюча Любомльським міжрайвідділом  державної установи «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ» Леся Ткачук, генеральний директор ТМО Володимир Дибель, т.в.о генерального директора Центру первинної медичної допомоги Дмитро Федчишин, медична директорка цього ж центру Олеся Дубина та інші.

Зокрема, як повідомила Леся Ткачук, з початку року на території громади захворіло 284 людини, з них 111 – лікувалося в стаціонарі, 173 – амбулаторно.

Своєю чергою Володимир Дибель запропонував виявлених хворих направляти лікувати у стаціонар, а не амбулаторно, навіть у випадку легкої форми захворювання. На його думку, це дозволило б ізолювати носія хвороби і таким чином перервати ланцюжок зараження, адже загальновідомо, що не всі, хто лікується амбулаторно, дотримується режиму самоізоляції «До того ж у нас зараз зі 120 ліжок, передбачених для хворих на COVID-19, зайняті лише 29. А при потребі є можливість розширитися до 180 ліжок», – додав він.

Треба сказати, що члени комісії таки дослухалися до цієї ідеї й рекомендували на найближчі два тижні керівникам галузі первинної медичної допомоги при виявленні хвороби незалежно від ступеня важкості спрямовувати пацієнтів у стаціонарне відділення. Окрім того, на у цей же період не проводитимуться планові хірургічні операції, крім невідкладних випадків.

Також забороняється проведення масових заходів за участю понад 20 осіб та більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться просто неба). Така ж норма – одна людина на 10 «квадратів» має дотримуватися при роботі спортзалів, фітнес-центрів тощо.

На одну годину – до 22:00, скоротили роботу закладів громадського харчування. Також у них не проводитиметься  дозвілля, а от адресне доставляння замовлень та замовлення на винос не скасовуються.

У навчальних закладах навчання поки не скасовують, натомість і тимчасово не проводитимуть прийоми громадян в організаціях. Контролюючим органам належить суворіше слідкувати за дотриманням маскового режиму у місцях масового скупчення людей, зокрема, у магазинах, на ринках тощо.

Щодо Великодніх богослужінь, то вони відбудуться, при цьому настоятелям храмів рекомендовано проводити їх на свіжому повітрі з дотриманням півтораметрової соціальної дистанції. На освячення великодніх кошиків радять вирушати по одній особі із сім’ї.



 

Коментарі
01 Травня 2021, 15:15
епідемічна ситуація у громаді станом на 25 квітня погіршилася, приріст захворюваності становить 20%.<br/>НЕ РАХУЙТЕ ЛЮДЕЙ В ПРОЦЕНТАХ
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024