Делегація Волинської облради вивчала потреби спецшколи у селищі Головне

18 Квітня 2021, 11:04
Учні спецшколи у селищі Головне 2647
Учні спецшколи у селищі Головне

На Волині вивчають ефективність та умови роботи закладів, що підпорядковуються Волинській обласній раді.

У рамках робочої поїздки, яка відбулася 15 квітня, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад разом із першим заступником Юрієм Поліщуком та керівником виконавчого апарату ради Дмитром Дубняком відвідали Головненську спеціальну школу «Центр освіти». Про це інформують на сайті Волинської обласної ради.

Участь в робочій нараді та огляді навчального комплексу взяли також депутат Волинської обласної ради, генеральний директор КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» Володимир Дибель, голова Любомльської ТГ Роман Ющук, директорка Головненської спецшколи Наталія Сушик.

«Область має десятки віддалених навчальних, медичних та реабілітаційних закладів. Ці заклади не повинні лишатися наодинці зі своїми проблемами чи почуватися відірваними, – зауважив Григорій Недопад. – Тому дуже важливо вивчати проблематику на місці, знаходити час, щоб оцінити, в якому стані знаходяться приміщення, де потрібна підтримка, а де необхідні зміни і вдосконалення».

Головненська спеціальна школа – заклад, де не тільки навчаються, але і живуть та виховуються дітки з вадами й особливостями розвитку. За словами директорки,у закладі зараз перебувають 138 діток.

«З Любомльського району у нас 39 дітей, з громади 8 діток, решта з інших районів, – зазначила Наталія Сушик. – Старшокласників не тільки навчаємо, але готуємо за профілями – мулярно-штукатурним, господарським, швейним, столярно-теслярським. Серед вихованців є діти-сироти, 12 дітей позбавлені батьківського піклування, 49 – діти з інвалідністю. У школі навчаються 8 діток з синдромом Дауна, 5 із діагнозом аутизм, є діти з іншими вадами. Тільки 6 дітей щоденно забирають додому, інші постійно проживають у нас, а на вихідні і канікули їдуть додому. Вихованням і навчанням дітей займаються 70 педагогів, загалом трудовий колектив комплексу налічує 144 працівники».

Гостей ознайомили зі станом приміщень навчальних корпусів. Показали швейну майстерню, обладнану всім необхідним для занять старшокласників, також у закладі є кімната, облаштована за методикою Монтессорі, де з учнями займаються індивідуально.

Найбільш унікальним місцем школи є музей вишитої ікони, єдиний на Волині, де всі вироби створені дитячими руками. Одну з кімнат музею поєднали з етнографічною кімнатою.

«На жаль, помічаємо невтішну тенденцію зі зростанням кількості дітей з вадами розвитку, – зазначила заступниця директора з виховної роботи Валентина Челяда. – Та й складність порушень серйозніша. Якщо раніше розумова відсталість виявлялась незначною, то зараз чимало випадків із інтелектуальними порушеннями помірного і глибокого ступеня. При цьому часто дітки з порушеннями народжуються і в сім’ях, де обоє батьків абсолютно здорові».

«Першочергова потреба закладу – продовження утеплення спального корпусу, – каже Наталія Сушик. – Частково приміщення утеплили, що допомогло вирішити головну проблему із цвіллю. Наразі є необхідність в залученні фінансування на проведення подальших робіт. Також мрією всього колективу є реалізація проєкту реконструкції спортивного комплексу із облаштуванням спортивної зали, обладнаної під потреби вихованців спеціальної школи.

У планах – здійснення реконструкції майстерні, де учні виготовляють вироби з дерева, предмети побуту, випилюють лобзиком. Вчитель трудового навчання Анатолій Масколюк показав дійсно складні вироби з дерева, які діти виготовляють власноруч.

У школі постійно працюють над залученням спонсорської та благодійної допомоги для того, щоб у дітей було все необхідне для навчання і проживання. До прикладу, новий спортивний інвентар придбали за кошти спонсорів із Франції, нові лінолеум і ковролін забезпечили спонсори з Києва.

Визначивши основні напрямки, за якими розвиватимуть навчальний заклад, а також першочергові потреби школи, Григорій Недопад з Володимиром Дибелем обговорили найближчу перспективу організації санаторного відпочинку і реабілітації вихованців школи.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39