Через що можна втратити субсидію

23 Липня 2017, 17:33
1551

В Україні за останні кілька років кількість одержувачів субсидій зросла більш ніж у десять разів. Тільки цьогоріч із казни на них витратять понад 61 мільярд гривень. Ця цифра порівнянна з усім бюджетом на медицину. Тому в Кабміні вирішили дещо реформувати програму надання цієї державної допомоги. Вже в травні комунальні знижки забрали в тих, у кого є борги більш як за два місяці.

– Щоб продовжити субсидію на наступний сезон, потрібно погасити заборгованість, – пояснили на гарячій лінії Кабміну, – пише Вісник.

Ще одне важливе нововведення: якщо сім’я приховала додатковий дохід, після викриття доведеться не тільки платити за комуналку на повну, але і повернути незаконно використану субсидію. Як кажуть в уряді, найбільше відмов через покупку на суму від 50 тисяч гривень. Згідно з правилами, якщо цього сезону купили щось дороге, наступного муситимете справлятися з рахунками без субсидії. При цьому правило стосується не тільки покупки, але й оплати послуг і медичних операцій, наприклад корекції зору (виняток лише для оперативних втручань, необхідних для забезпечення життєдіяльності).

– Якщо у вас поганий зір і вам була потрібна ця операція, зверніться до комісії органу соціального захисту за місцем проживання, надайте необхідні документи. За рішенням комісії субсидії у вас можуть не забирати, – порадили на гарячій лінії уряду.

Ще одне поширене порушення – українці оформляють субсидію на житло, яке здають в оренду. За законом, оформити її можна тільки на ту квартиру, в якій живеш. А дохід від оренди потрібно вказувати в декларації і сплачувати з нього прибутковий податок. На цей момент на сайтах із оголошеннями можна знайти десятки пропозицій про здачу квартир уже з оформленою субсидією. Якщо про порушення дізнаються в органах соцзахисту, розмір використаної знижки доведеться повернути в бюджет.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024