Шацька та Любомльські громади оздоровлюватимуть свою економіку в міжнародній програмі «IMTD» (USA)

20 Березня 2021, 10:05
Вероніка Романович на сесії Шацької громади 2578
Вероніка Романович на сесії Шацької громади

Основою стабільного розвитку будь-якої громади є податки, які сплачуються до бюджету. Тому саме діяльність малого та середнього бізнесу, наявність робочих місць, виробництва має приносити основний дохід місцевим бюджетам.

Допомогти громадам розвиватися, місцевому бізнесу – вийти на нові ринки покликаний новий пілотний проєкт, який починає працювати в нашій державі – покликана міжнародна програма «Оздоровлення економіки України», яку реалізуватиме «IMTD» (USA). В рамках програми передбачається співпраця американської структури з об’єднаними територіальними громадами та малим і середнім бізнесом, який діє на їхніх територіях, пише газета «Новий погляд +».

Минулого року цю програму у Шацьку презентувала офіційний посол бренду «IMTD» (USA) Оксана Білозір, та голова правління програми «ІМTD» (USA) «Оздоровлення економіки України» Роман Бендас  роз’яснивши про усі аспекти співпраці.

Читайте також: Америка допоможе шачанам відкрити бізнес і розбагатіти – Оксана Білозір

«IMDT» (USA) – це американська миротворча компанія, яка працює через благодійні фонди та донорські організації в країнах ризику, серед яких – і Україна. Проєкт спрямований на фінансову та експертну допомогу представникам малого та середнього бізнесу. Його унікальність в тому, що він має свої міжнародні ринки збуту, тому продукція, в яку інвестує організація, має можливість відразу продаватися на цих ринках. Адже саме це і є найбільшою проблемою для малого та середнього бізнесу, переконані представники організації.

Що ж вимагає від організації донор, який фінансує проєкт? Три речі: прозорість використання коштів, захист ресурсів і звітність. Отримати фінансування може кожен, для кого мотивацією для започаткування власної справи є загальносуспільна користь, а не бажання наживи.

Читайте також: Оксана Білозір порекомендувала шачанам зробити бренд «Шацький пампух з лохиною»

Організація готова допомагати малому бізнесу та громадам, якщо вони проявлять ініціативу. Наприклад, якщо людина випікає кондитерські вироби або займається агробізнесом – готові дати їй усе необхідне обладнання на суму до 20 тисяч доларів. А головне – забезпечать вихід продукції на міжнародні ринки, куди сьогодні периферійним бізнесменам – зась. Окрім того, в організації гарантують захист від рейдерства, надання юридичних та бухгалтерських послуг.

Готові в організації допомагати громадам реалізовувати їхні проєкти. Такий підхід викликав інтерес Шацької, Вишнівської, Рівненської та Головненської громад. 

Читайте також: Оксана Білозір допоможе «оживити» малий бізнес у Шацькій ОТГ

18 лютого на черговій сесії Шацької громади депутати обговорювали питання про затвердження Меморандуму про співпрацю і партнерство в межах реалізації Програми «IMTD (USA) «Оздоровлення економіки України». Вероніка Романович, представниця Споживчого товариства «IMTD International» на Волині, ознайомила обранців з проєктом, який спрямований на фінансову та експертну допомогу представникам малого та середнього бізнесу, підтримку стартапів, виведення товаровиробника на міжнародний рівень, пошук ринків збуту.

Наразі організація вже співпрацює з більш ніж десятьма громадами Волині, а також з Міністерством соцполітики. Серед форм ресурсної допомоги – інвестиції, кредити, гранти тощо та передбачає розвиток інфраструктурного бізнесу. Громада ж, як уже зазначалося, отримає від такої співпраці податки від господарюючих суб’єктів. І хоч деякі шацькі депутати вагалися, та після слів свого колеги Віктора Плейтуха про те, що підприємці та громада хоча б отримають шанс на юридичний супровід, допомогу у написанні проєктів, аби подавати їх на міжнародні гранти, таки проголосували за Меморандум про співпрацю.

Як зазначила Вероніка Романович, статутний внесок громади у розмірі 33 тис.грн. (по 2 грн. з кожного її жителя) – має залишитися у громаді як співфінансування майбутніх проєктів.

У Вишнівській сільській раді також затвердили Меморандум про співпрацю, передбачили у бюджеті кошти для статутного внеску. Голова громади Віктор Сущик каже, що поки підприємці не готові проявляти ініціативу для співпраці, а от сама громада дуже зацікавлена у цьому. Адже в їх пріоритеті – будівництво сміттєпереробного заводу поблизу села Чмикос (відвели земельну ділянку та виготовили документацію), тому інвестора для його будівництва тут неабияк чекають.

«Я переконаний, коли наші підприємці побачать реальні кроки, реальні дії, тоді й самі захочуть стати учасниками програми », – зазначив Віктор Сущик.

У Головненській громаді також підписали меморандум про співпрацю, проте чекають на приїзд представників проєкту, аби разом із підприємцями, які працюють на території громади, більш докладно обговорити напрямки співпраці та реалізації проєктів.

Надалі для громад, які вже підписали меморандум, найближчим часом заплановані навчання. Також меморандум про співпрацю будуть укладати і з районними радами.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024