Що варто покласти у домашню аптечку: поради любомльської лікарки

21 Лютого 2021, 15:32
1726

У кожного з нас бувають в житті моменти, коли застуда чи біль раптово «звалюють» з ніг та змушують бігти до найближчої аптеки. А що робити, коли аптека зачинена, або ж біль раптово виник серед ночі чи не дає піднятися з ліжка?

В такому разі варто подбати про те, аби в домашній аптечці були медикаменти на усі випадки життя, йдеться на сторінці КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради у фейсбуці.

То які ж саме ліки мають там бути, як і де її правильно зберігати – розповідає Наталія Ліщук, лікарка-анестезіологиня відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради.

– Цей список препаратів обов’язково має бути в кожній родині. Він може доповнюватися іншими препаратами, зважаючи на індивідуальні захворювання або особливості здоров’я членів сім’ї. Зокрема, купувати варто лише ті ліки, на яких у членів родини немає алергії. Також рекомендую раз на декілька місяців перевіряти термін придатності ліків та за необхідності їх замінити.

Зважаючи на теперішню ситуацію, у кожній аптечці повинні бути жарознижуючі препарати та приймати їх тоді, коли в людини є лихоманка, озноб, температура сягає більше 38. Зазвичай, основна діюча речовина таких препаратів – ібупрофен, парацетамол. При цьому варто зважати на вік членів родини. Якщо є діти, треба мати не лише таблетки, а свічі або сироп.

Знеболювальні може замінити той же жарознижуючий препарат, коли у вас, наприклад, мігрень. Але можна використати комбіновані препарати, на кшталт цитрамону та інших.

Спазмолітичні препарати, наприклад, Но-шпа (замінник – дротаверин).

Сорбенти та шлункові препарати, які допомагають у випадку розладу шлунково-кишкового тракту (активоване вугілля, Смекта, Лоперамід тощо)

Антигістамінні - проти алергії (Лоратадин, Едем, діазолін тощо)

Серцеві та заспокійливі препарати (елементарні Корвалол, Валідол)

Варто подбати про наявність в аптечці індивідуальних лікарських засобів для членів сім’ї, що мають хронічні захворювання. Наприклад, якщо є гіпертоніки, треба мати препарати, які нормалізують тиск тощо.

Якщо в домі є діти, то рекомендується тримати вушні краплі (їх краще після застосування не тримати більше 14 днів, а упаковку замінити на нову), назальний спрей та засоби для зняття болю в горлі (септефрил, фарингосепт чи будь-які інші льодяники).

Лікарські засоби для зовнішнього застосування також варто тримати під рукою. Це, зокрема, засіб від опіків (Пантенол, Спасатель), антисептики (йод, спирт, перекис водню), нашатирний спирт, перев’язувальний матеріал. лейкопластир, вата, бинт.

Обов’язково мають бути термометр, тонометр (для вимірювання тиску).

Де і як зберігати домашню аптечку

Необхідно пам’ятати, що  варто ліки зберігати в темному, прохолодному місці, якомога далі від маленьких дітей і тварин, у  водонепроникному, пластиковому контейнері, який нескладно відкрити, і який може вмістити всі предмети домашньої аптечки. Усі члени родини повинні знати, де знайти аптечку, її склад, і як використовувати той чи інший препарат-засіб. На кожному медикаменті має бути чітко видно його назву, термін придатності, дозування та в ідеалі зберігатися інструкції щодо застосування. Ліки, у яких закінчився термін придатності, або які неправильно зберігали, можуть не лише не подіяти, а й нашкодити здоров'ю.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024