Фермер продав худобу через борги

03 Липня 2017, 20:11
2978

Керівник ФГ «Валентино» Іван Капітанюк був змушений збути поголів’я великоїрогатої худоби через заборгованість за здане молоко.

Пише «Волинь-Нова».

Іван Капітонюк із села Скиби фермерує з 2000 року. До того був пасічником, а потім вирішив обробляти землю. Розводив велику рогату худобу, покращував корів голштинською породою, молоко продавав у державні установи: любомльські школи і садочки, санаторій у Згоранах та інтернат у Головному.

Усього фермерське господарство «Валентино» мало 63 голови ВРХ, з них 25 дійних корів. Щодня надоювали 18—25 літрів молока від корови.

За словами фермера, у нього постійно працювало 5—6 чоловік. Непогано заробляли, ще й зерно отримували. Молоко Капітонюк продавав по 6—7 гривень за літр. Сам розвозив по селах, хоча при невеликих замовленнях на кілька літрів це було невигідно.

«10 років постачав екологічно чисте молоко в державні установи, також здавав на «Ковельмолоко», яке ще за 2013 рік не розрахувалося. Потім почалася заборгованість, бо перевели садочки з балансу Любомльської міської ради на районний відділ освіти.

Поки місто платило, то розраховувалися вчасно, бо це була захищена стаття. Потім почали боргувати. А в мене люди працювали, їм потрібна зарплата і податки треба платити. Винні були 63 тисячі гривень. Я на молоці тільки й жив», — розповідає Іван.

Капітонюк звернувся в Асоціацію фермерів і приватних землевласників Волині, членом якої він є. Ті вийшли на облдержадміністрацію і через два дні повернули половину грошей. Та через якийсь час борги почалися знову.

Як повідомила начальник відділу освіти Любомльської райдерж-адміністрації Анастасія Савош, заборгованість за продукцію, поставлену фермерським господарством «Валентино», виникла через несвоєчасну подачу документів на проплату (договір, накладні, специфікація).

Зрозумівши безперспективність дрібного молочного бізнесу, Іван Капітонюк вирішив збувати худобу і скоротив працівників.

« Раз потерпів, другий, а тоді збув корів, — розповідає фермер. — Рука не піднімалася здавати худобу на м’ясо. Тому продав людям із довколишніх сіл».

Нині у нього залишилося 15 телиць. Надалі розводити ВРХ не планує. Окрім зернових та олійних, вирішив перейти на вирощування ягідних кущів.

«На осінь планую посадити 3 га фундука і 1 га малини. Далі буду розширювати площі до 10 гектарів. Фундук дає з куща 2—10 кілограмів за ціною 90—120 гривень за кілограм. Буде 15 га сої, 25 — ячменю. Вирощуватиму те, що можна збути, — розповідає про плани Іван Капітонюк. — Хоча маю корівника, якого сам збудував. І нині будую ще одного на 40 голів, але то вже буде не корівник, а склад…»

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром