З можливими порушеннями та ігноруванням: що насправді відбулося на першій сесії Любомльської міської ради

14 Грудня 2020, 12:52
3227

Після виборів 25 жовтня в органах місцевого самоврядування відбулися перші сесії восьмого скликання.

30 листопада відбулася вона у Любомльській міській раді. Але чи так гладко минуло перше сесійне засідання, котре мало б стати не лише урочистим, а й задати позитивний тон майбутній злагодженій роботі депутатського корпусу?

Ігнорування депутатських прав та ймовірне порушення норм – таким запам’яталося воно обранцям новоствореної у міській раді групи у складі семи осіб, до якої увійшли представники партій «Сила і Честь» та «Європейська солідарність».

Пропонував Олександр Дзядук на першому засіданні сесії лише обрати секретаря ради та сформувати склад комісії, котра надалі буде працювати над розглядом решти питань, а вже тоді виноситиме їх на затвердження депутатам, в тому числі й призначення заступників, оплату праці голови та керівного складу. Адже, на його думку, ці питання мають обговорюватися у комісіях, а не прийматися на «гарячу голову». Проте таку пропозицію депутата його колеги не підтримали, відповідно 15 «за» вистачило для того, аби на сесії розглядали усі питання порядку денного, окрім регламенту.

Як розповідають обранці Олександр Дзядук, Микола Троць та Андрій Півнюк, на початку сесії після оголошення результатів виборів та вручення відповідних посвідчень новообрані депутати оголосили про створення депутатських груп та фракцій, зокрема, «СІЧ» та «ЄС». Відповідно до законодавства, представники цієї групи мають право бути у всіх новостворених профільних комісіях ради.

– Та й узагалі на сесії я пропонував питання про створення комісій та їхній склад перенести на інше засідання, адже, по-перше, не був прийнятий регламент восьмого скликання, де обумовлювалася б діяльність профільних комісій, по-друге – лише після домовин з усіма депутатами та політичними силами, представленими в раді, треба формувати склад комісій та призначати їхніх голів. Цього ніхто не зробив, принаймні з нашою групою депутатів ніхто не консультувався. Зазначу, що працювали на сесії за старим регламентом, оскільки питання ухвалення нового я запропонував обговорити більш докладно на профільній комісії та розглянути на другій сесії, - розповів Олександр Дзядук.

За його словами, таке відверте ігнорування інтересів депутатської групи, яка є другою за кількісним складом у міській раді, викликає недовіру до роботи влади. Так, неприємно вразило обранців те, як на сесії підійшли до формування профільних комісій та затвердження їх складу. Зокрема, депутата від «СІЧ», завідуючого хірургічним відділенням КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» Олександра Деця включили у склад комісії з питань планування бюджету та фінансів, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального і сільського господарства без згоди та за його відсутності на сесії при голосуванні. І це лише після того, як Микола Троць заявив, що обранця від їхньої групи не включили до складу цієї комісії. Чи не варто було б задуматись над тим, що Олександр Дець міг би, як і минулого скликання, більш плідно працювати у комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення?

Не менш шокувало депутатів і включення Олександра Дзядука, котрий, як відомо, є підприємцем, а в минулому був головою Любомльської РДА та не з чуток знає про формування бюджету, а також Андрія Півнюка у комісію … з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення. Обидва депутати кажуть, що таки воліли б працювати у бюджетній комісії, оскільки більш обізнані у цій сфері, ніж медичній.

Не в захваті від того, куди його включили, і Микола Троць. Каже, що хотів би працювати у комісії з питань планування питань містобудування, архітектури, землекористування, екології та раціонального використання природних ресурсів, аніж у комісії з питань законності, правопорядку, забезпечення прав людини, дотримання регламенту, депутатської діяльності та етики. Але про це його також ніхто не питав.

Загалом же у роз'ясненнях до законодавства «Про органи місцевого самоврядування» юристи зазначають, що депутата не можна обирати до комісії поза його волею, адже добровільна участь у роботі профільних комісій - це реалізація його права як обранця.

Представники «Сили і честі» та «ЄС» також вказують ще на одне ймовірне порушення. Стосується воно обрання членами комісії заступників голови громади. Так, у рішенні Любомльської міської ради, розміщеному на офіційному сайті, чітко вказано, що до складу комісії з питань планування бюджету та фінансів, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального і сільського господарства увійшов новопризначений заступник очільника Микола Оніщук, а у склад постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення включили іншого новообраного заступника - Олега Зламанюка, що є порушенням законодавства, зокрема, пункту 3 ст. 47 Закону України «Про органи місцевого самоврядування», де визначено, що «до складу постійних комісій не можуть бути обрані сільський, селищний, міський голова, секретар сільської, селищної, міської ради, голова районної у місті (у разі її створення), районної, обласної ради, їх заступники(!). Зазначу, що цю норму закону залишили і в новому проєкті ЗУ «Про органи місцевого самоврядування, але вже у ст. 51.

– Якщо Миколу Оніщука та Олега Зламанюка обрали заступниками голови, то вони мали б скласти депутатські повноваження та увійти до складу виконавчого комітету Любомльської ради відповідно до займаних посад. Натомість вони не лише не склали їх, а й були обрані членами профільних комісій. Відтак виникає своєрідний конфлікт інтересів, бо вони обидва одночасно є у складі виконавчого за законодавчого органу влади, – відзначає Микола Троць.

Ще одне кадрове рішення здивувало депутатів «СІЧ» та «ЄС»: введення посади секретаря виконавчого комітету - керуючого справами ради.

– Виникає питання: чи потрібна ця посада, коли засідання виконавчого комітету збирається раз на місяць? Скільки буде отримувати секретар виконкому – теж поки невідомо. Та навіщо вводити зайву посаду, коли цю функцію може виконувати секретар ради? – дивується Андрій Півнюк.

Не погоджуються депутати і з рішеннями про затвердження високих надбавок голові за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи (100% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та за вислугу років), щомісячне преміювання у розмірі 100% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років. Вони вважають такі рішення недоцільними у сучасних важких економічних умовах та зважаючи на наповнення бюджету.

За розрахунками депутатів, на заробітну плату керівного складу ради йтиме більше трьох мільйонів гривень, в той час, як на утримання усього апарату – 11 мільйонів. Стосовно високих досягнень Любомльської громади, то на сайті «Децентралізація» виведено рейтинг, де у своїх групах (відповідно до кількості населення) на 46 місці – Рівненська ОТГ, на 77 – Вишнівська, 243 – Головненська (у цій групі було 277 ОТГ України). Любомльська у своїй групі зі 110 громад України опинилась на 90 місці. Чи можна такий низький рейтинг вважати досягненням – теж питання.

– Не знаємо, чи варто затверджувати керівному складу ради такі премії та доплати, коли не можна полатати яму на дорозі, а бюджет громади ледве зводить кінці з кінцями? – дивуються обранці.

Також депутати групи стверджують, що при затвердженні старост сіл Куснища, Почапи та Підгородне на сесії проігнорували думку людей. Адже попередньо в селах цих старостинств група волонтерів провела опитування, кого б люди хотіли бачити старостами. Ці результати перед сесією подали до Любомльської міської ради. Але в підсумку на посадах старост затвердили зовсім інших людей.

Чи зважать у Любомльській міській раді на таку позицію депутатської групи – буде відомо пізніше. І, можливо, уже під час чергової чи позачергової сесії. Наразі ж з фактами ймовірних порушень будуть розбиратись правоохоронні органи. Далі – справа за ними.

 

 

Коментарі
14 Грудня 2020, 17:34
Бридко читати це-написане під диктовку Троця-Дзядука-Півнюка, ці ОСОБИ за їхнього керівництва похазяйнували так клейма що немає де ставити,СОРОМ
15 Грудня 2020, 11:35
Вже давно пора щоб Дзядуком Троцьом і Півнюком зайнялись правоохоронні органи
15 Грудня 2020, 11:38
козли
16 Грудня 2020, 11:11
добре
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром