Радехів атакують лисиці

12 Червня 2017, 16:07
5180

Уже третій рік хижаки господарюють у цьому селі. Але цьогоріч їх стільки розвелося, що вони винищили половину свійської птиці.

Люди в розпачі, адже власними силами не можуть вирішити цю проблему.

«Нещодавно сусіди знайшли нору, в якій було 6 лисенят. Тварин убили, а дорослої лисиці – ні. У протилежному кінці села натрапили на нору з 9 малими хижаками. Теж повбивали їх. Але це проблему не вирішило, – розповідає жителька села Галина Орищук.

– Лисиці вже настільки призвичаїлися до людей, що нікого не бояться. Кидаєш у них палкою, то ще на тебе зуби вишкірюють і гарчать. На собак узагалі не реагують.

Пробували отрутою для мишей виводити – не діє вона на них. А отрути для лисиць у ветаптеці не продають.

У мене було 19 курок, зосталося лише 9, а з 40 курчат – 26. Вчора за метр від мене проходила лисиця, я на неї кричу, а вона лише дивиться і, знай, своє робить.

Я тут 30 років живу, але такого ще ніколи не було: страшно на власне подвір’я виходити, бо нічим не можна налякати звіра».

За словами Галини Миколаївни, на вихідних на односельчанку напала лисиця, ледь встигла сховатися від неї.

«Вона побачила, що тварина вкрала курку, вхопила палку і побігла за звіром. За ставком побачила, що троє малих лисенят уже деруть здобич. Хотіла їх розігнати, але доросла лисиця загарчала і кинулася до жінки».

Місцеві жителі розповідають, що хижаки вже настільки стали безстрашними, що господарюють не лише на окраїнах села, а й у центрі. Є хати, де залишилося 3-5 курок, бо всі покрали лисиці, яких цьогоріч дуже багато розплодилося.

«Лисиці всі дуже обдерті, боїмося, щоб скаженими не були. Не дай, Боже, біди набратися», – підсумувала розмову Галина Орищук.

Ми звернулися до голови Любомльської РО УТМР Олександра Мікульського з проханням допомогти вирішити цю проблему.

«Так як зараз сезон тиші – полювання заборонене, то потрібно все зробити згідно із законом. Скарга надійшла лише в усній формі, але ми вже вирішуємо, як допомогли жителям села Радехів. Зробимо все, що в наших можливостях, але людям допоможемо».

Завтра Галина Орищук занесе письмову заяву і сподівається, що війну з лисами найближчим часом вдасться закінчити.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром