Зі Святою Трійцею

04 Червня 2017, 08:46
2123

Свято Трійці – одне з найшанованіших у Православній Церкві, входить до дванадцяти великих; не в числі, завжди на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового, тому й має ще одну назву – П’ятидесятниця.

Празник має не три, як багато хто вважає, а два дні (другий – Духів день), проте в нього є чотири дні попразниччя, в суботу ж – Віддання свята П’ятидесятниці, – повідомляють у Волинській єпархії УПЦ КП.

З одного боку, православні християни знають, що цього дня йдеться про сходження Святого Духа на апостолів, що потрібно бути в храмі, що освячується зелень.

З іншого боку, далеко не всі віруючі усвідомлюють, як це торжество стосується їх особисто. День Святої Трійці, або П’ятидесятниця, – то зішестя Святого Духа на апостолів і водночас день народження Церкви.

У кожного з нас був свій день народження, і кожен мав власну П’ятидесятницю, коли нас, маленьких чи дорослих, помазували миром після хрещення, – ми приймали благодать Святого Духа так само, як апостоли – у день П’ятдесятниці.

Церква вчить, що під час таїнства Хрещення людина отримує дари Святого Духа. Апостоли одержали дар говорити різними мовами, яких не вивчали, розуміти тайни Писання та проповідувати воскресіння Христове серед людей.

Так само й кожен із нас отримує від Бога дар: хтось – дар проповіді, слова, молитви, хтось – дар добрих справ, творчості. Маючи цей дар, ми повинні його втілити, вдосконалити, бо Господь дав нам можливість прислужитися Йому цим даром. А чи зуміємо реалізувати свій дар – залежить від нас.

Тому коли згадуємо зішестя Святого Духа на апостолів, маємо пам’ятати, що належимо до апостольської Церкви і покликані до апостольського служіння – служіння Богові, проповіді воскресіння Христового.

З іншого боку, день Святої Трійці має глибокий богословський зміст: ми прославляємо і поклоняємося Богові, єдиному в Трійці, тому про Нього треба розмірковувати й у це свято. Але не про те, як між собою співвідносяться Іпостасі Бога (це, в принципі, закрито для людини), а про Його безкінечність, усемудрість, про Нього як Творця.

Святитель Йоан Золотоуст порівнював Святу Трійцю із сонцем, що є і розпеченим колом, і джерелом світла, і тепла. Світло і тепло – різні речі, але все це одне сонце. Святу Трійцю можна, хоч і приблизно, порівняти з родиною, де є батько, матір та діти. Це – єдине, але одночасно кожен член сімейства – окрема людина.

Ця справжня єдність, яку Господь нам демонструє у Святій Трійці, жертовна єдність, мала би бути прикладом і для наших родин. Коли Ісус Христос на Таємній вечері молився до Бога-Отця з апостолами, головне, що Він їм говорив, – необхідно зберігати таку єдність між учнями Христовими, яка є в Осіб Святої Трійці.

Крім того, дуже цікаво, що свято Трійці поєднує дохристиянську традицію прикрашати зеленню храми й домівки (тому й назва – Зелені свята) і християнську – прославлення Живого Бога, Який дає життя і людині, й природі.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром