Бюджет, аудит та формування команди: що планує робити новий голова Рівненської громади

16 Листопада 2020, 14:05
3592 Джерело: Фото з сайту «Кордон»

На виборах 25 жовтня жителі Рівненської ОТГ висловили бажання довірити управління своєю громадою директору Любомльського краєзнавчого музею, самовисуванцю Юрію Фініковському. Таке рішення багатьох дещо здивувало, адже під керівництвом попереднього голови Володимира Крижука (до речі, йому двічі висловлювали довіру очолювати громаду) Рівненська ОТГ вважалася однією з найбільш потужних на Волині.

Проте жителі громади на виборах підтвердили своє прагнення до змін, повіривши в те, що втілити ці зміни зможе новообраний голова Юрій Фініковський, пише газета «Новий погляд +».

То чого ж чекати від нового голови Рівненській громаді, якими будуть його перші кроки на керівній посаді та як буде формувати свою команду – читайте.

– Вас обрали головою однієї з найбільш потужних громад Любомльщини. Не страшно було висувати свою кандидатуру на вибори та міняти музейний спокій на нелегку роботу керівника громадою? Тим паче, бути конкурентом Володимира Крижука, котрому люди двічі довіряли керувати громадою, і саме за його керівництва ОТГ стала однією з найбільш успішних на Волині?

– Абсолютно ніякого страху чи переживань при висуванні кандидатури на голову Рівненської ОТГ не мав. Причиною цьому була підтримка значної частини депутатського корпусу, молоді, авторитетних людей із кожного старостинського округу громади, родини тощо. Зазначу, що під час проведення виборчої кампанії довелось зіткнутись із брудними технологіями, які використовували команди опонентів (поширення неправдивої інформації, тиск на окремих працівників ради тощо). Місцеві вибори відкрито показали особисті раси характеру та позиції багатьох людей, і тут, на превеликий жаль, довелось відчути певні розчарування. Однак, це знову ж таки певний досвід та усвідомлення багатьох важливих у житті речей. Щодо успішності громади, то зазначу, що цьому сприяв її фінансовий потенціал та якісний депутатський склад. Бо будь-які рішення приймались колективно, а не одноосібно головою. А коли є великі кошти – господарювати набагато легше. Твердо вірю, що з підтримкою людей успішно підкорюватимемо ще багато вершин!

– В чому вбачаєте розвиток громади?

– Громада має розвиватись в усіх напрямках. Для цього необхідно сформувати команду професіоналів, кожен із яких буде чітко відповідати за окрему галузь: освіту, медицину, культуру,соціальний захист населення, благоустрій, спорт тощо. Звісно, маємо продуктивно спрацювати у напрямку залучення інвестицій, створення нових робочих місць, залучення коштів із бюджетів інших рівнів, написанні міжнародних проектів тощо.

– Ваші перші кроки на посаді голови ОТГ?

– Після формування команди плануємо провести аудит економічної діяльності попередньої влади в усіх напрямках. Обов’язковою є також інвентаризація майна громади. Звісно, маємо також прийняти збалансований бюджет – це запорука розвитку ОТГ на наступний рік.

– Якщо вже згадали про бюджет, то відомо, що завдяки акцизному податку Рівненська ОТГ протягом п’яти років отримувала до своєї казни чималі кошти, які використовувала на свій розвиток. Однак є велика ймовірність, що з 2021 року акциз у громад таки заберуть. Відповідно Вам треба буде шукати додаткові джерела надходження…

– Звісно, є розуміння того, що акциз у громад можуть забрати. Уже сьогодні ми почали роботу у напрямку залучення інвесторів на терени нашої громади. Для нас важливо, щоб вони дали роботу місцевому населенню, а усі податки залишались тут. Окрім цього, маємо навести порядок із використанням земельних ресурсів громади, що у перспективі дасть змогу наповнювати бюджет. За останні роки Рівненська громада дуже мало  уваги приділяла залученню коштів з інших джерел, участі в проєктах на умовах співфінансування. Тому також активізовуємо цю ділянку роботи.

– З кого будете формувати свою команду?

– Я готовий до співпраці з усіма, хто дбає про громаду, переймається її проблемами. У своїй команді бачу тільки чесних, відповідальних та порядних людей. Тим, хто вбачає у громаді інструмент для власного збагачення, не місце серед нас.

– Чи задоволені новообраним складом депутатського корпусу громади?

– Абсолютно. Новобраний депутатський корпус Рівненської ОТГ дуже якісний за своїм складом. Значна частина із них – представники освіти, культури, медицини, бізнесу, місцевого самоврядування, які мають великий багаж знань та досвіду. Поруч із ними сюди прийшла і молодь, яка має багато нових ідей і власне бачення окремих процесів. Вірю, що таке поєднання буде сприяти розвитку громади.  

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39