Нагородили прикордонника, який завадив підриву «Ягодина»

26 Травня 2017, 18:34
3204

За унеможливлення вибуху у міжнародному пункті пропуску «Ягодин» голова Держприкордонслужби відзначив волинського прикордонника Івана Шоцького

Нагороду йому вручили у п’ятницю, 26 травня, під час урочистостей з нагоди Дня прикордонника, – пише «Волинська правда».

Молодшого інспектора прикордонної служби військовослужбовця відділу «Рівне» Луцького прикордонного загону Івана Шоцького нагородили нагрудним знаком «За мужність в охороні державного кордону»

Відомо, що 19 березня уродженець Білорусі, громадянин Латвії Василь Крупенич намагався вивезти вибухівку до Польщі через міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ягодин». Інформацію про це напередодні охоронці кордону отримали від співробітників СБУ.

Під час огляду транспортного засобу, яким їхав іноземець, прикордонники виявили сторонні предмети в паливному баку, тому прийняли рішення на поглиблений огляд автівки. 

Коли охоронці рубежу виявили вибухівку, латвієць запалив сірник і намагався кинути його у бак автомобіля, аби вчинити вибух. Але йому вчасно зашкодив прикордонний наряд, застосувавши фізичну силу. Поруч з автомобілем у цей момент знаходилися п’ятеро військовослужбовців.

З паливного баку оглядова група витягла 19 загорнутих в поліетилен піропатронів ПК-16М, які використовуються у військовій авіації для аварійного катапультування крісла пілота.

Дії правопорушника кваліфікуються як умисний особливо тяжкий злочин, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 9 до 15 років або довічне ув’язнення. 

Загалом же громадянина Латвії підозрююють в скоєнні трьох злочинів, передбачених статтею 201 «контрабанда», статтею 333 «незаконне вивезення за межі України військової і спеціальної техніки» та статтею 348 «посягання на життя співробітника правоохоронного органу» Кримінального кодексу України.

До слова, у ЗМІ також повідомляють, що Василь Крупенич – відома особистість в Латвії. Він воював в Афганістані, був поранений і нагороджений медалями СРСР, Афганістану, Латвії та Росії. 

Активно займається політикою – керує Латгальським відділенням партії «Народний контроль», і бізнесом – володіє транспортною компанією. Не раз був героєм кримінальних історій. 

Латвійські ЗМІ повідомляли, що на Крупенича неодноразово заводилися кримінальні справи, називали його «лідером кримінального угруповання» і «королем прибалтійської контрабанди.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39