Підкуп виборців та його види на місцевих виборах

23 Жовтня 2020, 14:30
1038

Місцеві вибори, проведення яких призначили на 25 жовтня цього року, відбуватимуться зі змінами.

Відтепер, підкуп виборців є кримінальним проступком, а поліція отримала більше повноважень для збору доказової бази.

Основні зміни стосуються покарань за порушення виборчого законодавства, які передбачені Кримінальним кодексом України, зокрема ст. 157 «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача, ст. 158-1 «Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі» та ст. 160 «Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму». Так, за пропозицію, обіцянку чи надання виборцю неправомірної вигоди за певні дії на користь кандидата чи партії, які беруть участь у виборах, передбачене покарання у вигляді обмеження волі на термін до трьох років, а в окремих випадках ще й з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від одного до трьох років. При повторному порушенні термін зростає до від п’яти до семи років і теж з забороною.

Також слід зазначити, що і виборцям слід бути уважними та відповідальними під час виборчого процесу, адже людина, яка прийняла цю пропозицію, дала обіцянку або ж вчинила порушення задля отримання неправомірної вигоди, може бути покарана штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів (близько 5100 грн), виправними роботами на термін до двох років або обмеженням волі на той самий термін.

На даний час виділяють наступні варіанти порушень виборчого законодавства, пов’язані з підкупом виборців: голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше ніж один раз; голосування за конкретного кандидата на виборах; передача виборчого бюлетеня іншій особі; відмова від голосування за конкретних кандидатів від політичної партії.

Також окремо варто звернути увагу на способи реалізації вказаних порушень, серед яких є три найбільш розповсюдженні: сітки, карусель і гречкосійство.

У ході використання першого варіанту один із представників штабу певного кандидата чи партії наймає агітаторів, які вибирають певну кількість осіб серед соціально незахищених верств населення, йдуть до них і запитують, чи готові ті підтримати їхнього кандидата/партію. Якщо так, то пропонують певну "допомогу". Дані про тих, хто готовий підтримати кандидата/партію, передають до місцевих органів соцзабезпечення, аби цим людям виплатили певну суму. Фактично це підкуп за державний кошт.

Другий спосіб полягає в тому, що людині дають бюлетень з уже обраним кандидатом, а натомість вона повинна винести з місця для голосування свій порожній. За таку "послугу" виборець отримує гроші або іншу неправомірну вигоду. У порожньому бюлетені знову позначають необхідного кандидата і віддають наступній людині, яка натомість виносить свій незаповнений. І так по колу. 

З назви третього варіанту для підкупу можна зрозуміти, що він полягає в наданні виборцям певних товарів. Найчастіше це побутові набори першої необхідності, серед яких найбільш розповсюдженою часто була саме гречка. 

Однак для підкупу можуть використовуватися не тільки конкретні товари, а також, для прикладу, знижки, послуги, кредити тощо. Все це також є підкупом виборців, який порушує чинне законодавство.

Тому, якщо ви стали очевидцем вказаних порушень, слід відразу повідомити правоохоронні органи, що можна зробити в телефонному режимі, а безпосередньо в день голосування їх представнику, який буде присутній на виборчій дільниці.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром