У Любомлі відбулося відкриття виставки робіт майстрів-самородків

20 Травня 2017, 17:07
7194

У Всесвітній день вишиванки, 18 травня, в районній бібліотеці відбулася презентація виставки «Світ моє душі».

Анастасія Хацер, Галина Савицька, Валентина Ющук та Микола Гіль – рукодільники-самоучки із Любомльського району. Про цих людей розповідали на сторінках газети «Новий погляд+».

Вишиті ікони, картини, рушники перетворили читальний зал книгозбірні на виставкову кімнату. Кожна робота вражає оригінальністю, майстерним виконання, розмірами, тонко підібраною кольоровою гамою. Від вишивок віє теплом, спокоєм та Божою благодаттю.



1

Приємно, що на відкриття прибули не лише автори, а й представники влади, завітали читачі бібліотеки та всі небайдужі до української вишивки.


Присутніх привітала зі святом директор Центральної районної бібліотеки Світлана Овдієвич.


Про ідею проведення заходу розповіла редактор газети «Новий погляд+» Анна Карась.

«13 своїх вишитих ікон я використовую на заняттях недільної школи. Вони є яскравим унаочненням і допомагають учням швидше запам’ятати лики святих та оповідь про них.


 

Натхнення до мене приходить в різну пору доби. Буває, звечора засинаю, а з півночі до ранку вишиваю. Цей процес для мене – благодать Божа, навіть онуки це розуміють і не заважають. Вишивання зцілює та одухотворює, − розповіла Анастасія Хацер із смт Головне.

Валентина Ющук з Олеська виставляє роботи вперше. Оригінальністю вирізняється цикл «Пори року», який складається з чотирьох картин.


Вражають удало підібрані кольори, досконале зображення будівель та розміри робіт. У її планах багато цікавих задумів, серед них – самобутня ікона «Святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії», а ще хотіла б вишити пори дня: ранок, обід, вечір.



«Хоч я ще не брала участі у виставках, та відомою стала у 70-ті роки минулого століття, − усміхаючись каже Валентина Василівна. – Працювала обліковцем молока на фермі.

Одного дня затрималася, аж тут кличе голова колгоспу і наказує йти до його дому. Там чекав кореспондент якоїсь газети. Чемно привітався і попросив пов’язати хустку. Тоді сказав сміятися. Так моє фото потрапило на обкладинки книги «Волинь» (1971 рік) та журнал «Хлібороб України».

1


Вишивання я люблю змалку. Добре, що люди підказали показати свої вишивки журналістам. Сама чогось навчилася і мої творіння побачили».


Різнобарв’ям блискіток виграють роботи знаної в районі майстрині зі Скиб Галини Савицької.


13 років тому, переживши тяжку недугу, вона присвятила себе вишиванню. У її колекції 39 рушників, більшу половину яких подарувала у церкву, 11 ікон, 12 чоловічих сорочок, 7 платтів, а також образи ангелів-охоронців всіх членів сім'ї.


Лише два місяці тому Галина Марківна почала вишивати сукню замовниці із Нововолинська, а вже на виставку привезла плаття для любомльчанки.

Свою незвичайну книгу «Вишита мрія моя» продемонструвала призер обласного конкурсу «Книгоманія-2017», учениця 7 класу ЗОШ №2 м. Любомля Мирослава Маслянка.


Дівчинка власні вірші, вдало підібрані по тематиці, та ілюстрації вишила нитками та бісером. Всіх учасників виставки вразило працелюбство і наполегливість юної рукодільниці, здібної і креативної.


Подяки майстриням від Любомльської районної ради вручив голова Микола Сушик, побажавши творити красу ще багато літ.




Ігор Торба, помічник народного депутата України Ігоря Гузя, нагородив подарунками і щиро зичив вишивальницям берегти традиції народу та розвивати його творчі надбання.





Мати міцне здоров’я і Боже благословення у всіх справах побажала директор ТОВ «Пролонгація» (засновники газети «Новий погляд+») Наталія Халан, яка теж вручила на згадку про виставку подарунки рукодільницям.


«Ваші творіння − це гордість для району, а можливо, для області й України, − звернувся до майстринь головний директор ТМО Любомльського і Шацького районів, депутат обласної ради Володимир Дибель.


Горджуся тим, що народився на цій землі, що поруч живуть такі талановиті люди. Наступну виставку треба буде провести в актовому залі районної лікарні й організувати ще й продаж виробів».

«Роботи варті того, щоб їх представляли у виставочній залі, – з захватом підкреслив начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Володимир Дячук. – Без ваших вишивок не обходиться жоден районний захід. Ви берегині української культури і традицій».

1

Привітав учасників мер Любомля Роман Ющук, який підкреслив, що вишиванка – це генетичний код українців. Його вразила майстерність робіт та самовідданість рукодільниць своїм захопленням.

«Коли зло репетує, а добро мовчить, – зауважив колишній редактор газети «Наше життя» Олександр Хоменчук», − то ми повинні рятувати світ красою.


Виставку можна відвідати з 21 травня по 2 червня з 10 до 18 години.

1





1







Галина ВАЩУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39