Вибори, децентралізація та громада: любомльський стоматолог розповів, чому йде у депутати

23 Жовтня 2020, 10:05
Михайло Здонюк 5886
Михайло Здонюк

Зовсім скоро в країні відбудуться вибори до місцевих рад. Відійдуть у минуле передвиборчі обіцянки, гасла, їх змінить кропітка робота новообраних представників органів місцевого самоврядування, спрямована на розвиток громад.

Майже вичерпала себе наша рубрика «Не словом, а ділом», де активні жителі Любомльщини і Шаччини впродовж тривалого часу ділилися своїми думками про реформу децентралізації, перспективу ОТГ, її лідерів. Завершують цикл публікацій бліц-інтерв’ю з Михайлом Здонюком, лікарем-стоматологом, власником стоматологічного кабінету «Шанс Дентал» у місті Любомль.

Чи вважаєте Ви реформу децентралізації, зокрема, створення громад, вдалою?

– Реформу децентралізації я вважаю частково вдалою, частково – ні. Як бачимо, реформа передбачала концентрацію основних коштів і повноважень на рівні громад, які вже мають право розпоряджатися стовідсотково єдиним податком та податком на майно. Натомість на плечах районного бюджету залишилося утримання об’єктів комунальної власності.  Ця реформа, в першу чергу, допомагає невеликим селам за кошти, які отримують у свій бюджет, підняти рівень свого розвитку. В цій ситуації, думаю, дещо втратили жителі Любомльського району, який увійшов до Ковельського. Недоліком є і те, що Любомль у перспективі може втратити статус міста. Але це вже питання до нашої теперішньої влади, наскільки наполегливо вони намагалися вирішити це питання.

– Які якості повинен мати голова громади, щоб ефективно нею управляти?

Читайте також: «Любомльська ОТГ могла б бути потужною громадою», – директор Любомльського ринку

– Перш за все, голова громади повинен бути досвідченим у сфері управління. Голова ОТГ  це не та посада, на якій можна вчитися бути керівником, а треба прийти і керувати. Тут не повинно бути експериментів. Новообраний голова громади повинен чітко знати, що робити і головне  як. Ця людина повинна мати міцну команду, людей, з якими можна було б втілювати свої ідеї. Вчитися можна на рівні депутатства, вникаючи в систему управління, роботу громади. І тоді вже пробувати свої сили в управлінні громадою.

Читайте також: Інфраструктура, доступні медичні послуги і добробут громад: над чим працюватиме кандидат в депутати облради Володимир Дибель

Друге – майбутній голова міської ради повинен бути незалежним від свого оточення, прислухатися до думки людей, а не свого оточення. Третє – майбутній керівник громади повинен любити людей. Якщо ти будеш ставитися до них зверхньо, вороже, то ти будеш працювати виключно у своїх інтересах, а не громади та її жителів.

– Чи вважаєте роботу депутатів громади продуктивною та яких людей хотіли б бачити у майбутньому депутатському корпусі?

– Чи вважаю роботу депутатів теперішнього скликання ефективною – це вже нехай вирішує народ на виборах 25 жовтня. Бо якщо я критикуватиму чи вихвалятиму їхню роботу – це вже буде неетично з моєї сторони, бо я не хочу піднімати свій рейтинг за рахунок помилок чи критики попередньої влади.

Читайте також: «Я готовий взяти на себе відповідальність за розвиток Любомльської громади», – Олександр Дзядук

Відмічу тільки деякі факти, які бачать наші люди щодня. Наприклад, три роки тому по вулиці Прикордонників поклали асфальт, хоч сто метрів не доклали. Але це пів біди. Річ у тому, що по обидва боки дороги немає тротуарів. Рух по вулиці дуже насичений, бо дорога зєднує Любомль  та село Бірки. Щодня по проїжджій частині люди йдуть на роботу, діти – у школу, що створює аварійні ситуації. Взимку ситуація ще більш ускладнюється через ожеледицю на дорозі та сніг. Це антинародно.

Ми зверталися в міську раду, розказали ситуацію, але нам повідомили, що грошей у бюджеті на будівництво тротуару нема і найближчі три роки не буде. Маємо те, що маємо.

– В чому вбачаєте потенціал розвитку громади та на чому треба зосередитись майбутньому керівникові, аби громада була успішною?

Аби громада була успішною, треба зосередитися на такому ключовому факторі, як загальний благоустрій міста: ті ж самі тротуари та дороги повинні бути відновлені. Ми не маємо голосувати за того чи іншого кандидата, бо якась там дорога робиться чи щось ремонтується. Усі ці буденні речі робляться за рахунок коштів платників податків, тобто наших з вами гроші. Влада не дає зі своєї кишені гроші на благоустрій території. І якщо він робиться не так, як потрібно, в нас виникає питання: чому і що треба змінити?

Два роки тому у нас була проблема із фінансуванням лікарні. І от тоді Любомльська міська рада відмовилася належним чином профінансувати заклад, зокрема, виділити кошти на заробітну плату лікарям. Це вже говорить про те, як влада має дбати про заклади, які працюють на їх території. Є люди, які стараються та дбають, аби наше населення отримувало якісні медичні послуги, вона є зразковою за всіма параметрами. Я знаю, про що кажу, бо коли навчався в Києві в інституті Богомольця, бачив, в якому стані більшість лікарень міста Києва і в якому – наша. 

Додаткового фінансування потребує і сфера освіти, стартапи для малого бізнесу. Має бути допомога молодим підприємцям, які хочуть працювати на нашій території. В нашої команди, яка йде на вибори, є проєкт створення бізнес-центру для підприємців, в якому надаватимуть консультативну допомогу у веденні бухгалтерських документів, надаватимуть юридичну допомогу у веденні господарської діяльності.

Це ті ключові питання, вирішення яких має покращити життя в громаді.

– Чи не заважає політика на місцях?

– Це залежить від того, яку політичну партію чи силу людина вподобала. Скажу від себе, мені це зовсім не завадило. Я вважаю, що на виборах обов’язково мають бути представлені політичні партії, аби вони несли відповідальність за свої рішення, а люди могли оцінити, що вони зробити чи не зробили для свого міста.

– Чи будете балотуватися на місцевих виборах в депутати?

– Так, балотуюся в депутати Любомльської ОТГ від політичної партії «Сила і честь». Я не був фанатом іти у владу чи в політику. Це був вимушений крок, бо, побувавши у багатьох країнах світу, бачив, що не треба мільйони чи мільярди, аби зробити своє рідне місто чистим, комфортним та затишним. Йти в депутати  - це моє виважене рішення для того, щоб зробити своє місто кращим. Мене лякали, відмовляли, казали, що нічого сам не зробиш. Йду в депутати тому, щоб побачити, чи насправді все та страшно. Окрім того, в нашій команді зібралися люди різних професій, котрі розуміють проблеми громади та знають, як їх вирішити. В будь-якому випадку хочу зробити життя своїх земляків набагато комфортнішим та кращим.

– Ваш вклад у розвиток Любомльської ОТГ?

– Наразі мій вклад у громаду є невеликим, це всього-на-всього прозорий легальний бізнес (стоматологічна практика), сплата податків та оформлення найманих працівників. Коли два роки тому переді мною постав вибір – поїхати за кордон чи повернутися з Києва в рідне місто, до батьків, я обрав останнє. Бо дуже образливо, що багато наших талановитих та розумних людей виїжджає за кордон. Молодь має залишатися в Україні та працювати тут. Сьогодні наша клініка надає якісні та сучасні стоматологічні послуги, до нас їдуть лікуватися жителі Ковеля, Лукова, Шацька.

І коли мету працювати чесно і прозоро буде ставити перед собою кожен з нас – в громаді буде і розвиток, і порядок.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром