«Любомльська ОТГ могла б бути потужною громадою», –​​​​​​​ директор Любомльського ринку

22 Жовтня 2020, 16:10
4834

В ході децентралізації відбуваються зміни в діяльності органів місцевого самоврядування, збільшується кількість повноважень та ресурсів. Громади самі починають формувати стратегію свого розвитку, реалізовують проєкти, вирішують проблеми.

Саме тому на виборах 25 жовтня мешканці мають відповідально поставитися до свого волевиявлення та обрати гідних місцевих голів і депутатів. Жителі Любомльського і Шацького районів у нашій рубриці «Не словом, а ділом» діляться думками про перспективу своїх громад після виборів, пише газета «Новий погляд+».

Микола Троць, директор ТОВ «Любомль-ринок».

– Чи вважаєте Ви реформу децентралізації, зокрема, створення громад, вдалою?

– Ідея дуже хороша. Я багато їжджу по Польщі, і я бачу, як децентралізація вплинула на життя наших сусідів. Тільки економічний стан нашої держави не дозволяє громадам жити на повну потужність.

Часто порівнюю польські комунальні господарства і наші. Перші заробляють для громади чималі гроші, доглядають за дорогами, кладовищами, сміттєзвалищами, беруть кредити та приносять дохід у громаду. Наші комунальні господарства якщо й виходять «на нуль» у своїй діяльності, то добре, але в більшості є надто збитковими. 

Читайте також: Інфраструктура, доступні медичні послуги і добробут громад: над чим працюватиме кандидат в депутати облради Володимир Дибель

В нас запустили децентралізацію, але не сказали і не показали, як заробити гроші тим ОТГ, які звикли завжди жити на дотаціях. Добре, що Рівненська та Вишнівська громади мають заправки та акциз від них, але в Любомлі – голо. Бюджет не може отримати нормальні додаткові кошти для того, щоб щось розвивати. На перший погляд здається, що Любомльську ОТГ держава кинула: не додала коштів на соціально-економічний розвиток, на фінансування деяких установ. І це все треба покривати з бюджету ОТГ. Любомльська ОТГ мала б бути потужною громадою, а в кінцевому результаті вона є найменш спроможною серед чотирьох громад Любомльщини, бо навіть та ж таки Головненська громада виділила зі свого бюджету 20 тисяч гривень на ремонт роздягальні на центральному стадіоні району, чого не скажеш про Любомльську. Та не все залежить від держави. Думаю, спроможною чи ні буде громада, залежить і від керманичів.

Наприклад, питання – зарплати керівників громад та апарату ОТГ. Коли глянемо в декларації, то їхні зарплати мало чим різняться з мером Києва та його заступників. Доплюсуйте сюди ще премії за особливі умови праці, і все стане зрозуміло.

Читайте також: «Я готовий взяти на себе відповідальність за розвиток Любомльської громади», – Олександр Дзядук

– Яким повинен бути голова громади?

– Я постійно читаю вашу нову рубрику, де проводиться опитування людей про громади. Усі говорять про те, яким має бути голова громади: чесним, справедливий, порядний, відвертий, комунікабельний…

Але для мене голова громади має, найперше, жити роботою, бути відповідальним перед громадою і публічно звітувати перед її жителями кожного місяця.

Коли я працював у міліції, мені часто задавали питання: що у тебе на першому місці, робота чи сім’я? Я відповідав: робота. Так має і голова відповідати за свою громаду.

– Чи вважаєте роботу депутатів громади продуктивною та яких людей хотіли б бачити у майбутньому депутатському корпусі?

– Я постійно бачу, як приймаються рішення на сесії Любомльської ОТГ, чим і як керуються депутати, коли піднімають руку при голосуванні за те чи інше питання. Повірте, ними керує зовсім не інтерес зробити добро для громади. Більшість іде в раду для того, щоб вирішити свої особисті питання або отримати землю в обмін на «ручне голосування». Це прикро.

Я постійно піднімав питання інвентаризації земель в громаді як у межах, так і за межами населених пунктів, аби люди змогли законно отримати свої земельні наділи. Але до цього часу земля так і залишилася без інвентаризації. Кому вигідна така ситуація – можна тільки здогадуватися. Аналогічна ситуація – і з розробкою генеральних планів населених пунктів.

– В чому вбачаєте потенціал розвитку громади та на чому треба зосередитись майбутньому керівникові, аби громада була успішною?

– Для того, щоб громада була успішною, їй самій треба навчитися заробляти гроші, а не надіятися на допомогу держави. Зараз я знову звернуся до прикладу Польщі, де комунгоспи навіть на вивезенні сміття заробляють. У нас же все навпаки: вивіз сміття від населення та постачання води в переважній більшості проводиться без договорів та оплати.

А ще треба шукати інвесторів. Не пригадую, щоб за три останні роки Любомльська ОТГ залучила кошти від якогось інвестора чи проєкту. Але не це головне. Аби навести лад у місті чи селі, не треба чекати чиїхось грошей. Наприклад, відремонтувати частину дороги можна своїми силами або за значно менші суми, як це зробили між селами Почапи-Руда. На поточний ремонт 200 метрів затратили 80 тисяч гривень спонсорських коштів, а не 200 тисяч, якби це було за кошти держави чи місцевого бюджету.

– Чи не заважає політика на місцях?

– Мені здається, що мажоритарна система для виборів до об’єднаних громад є більш прийнятною. Людям політика не потрібна, вони бачать у списку кандидатів реальних людей, з якими спілкуються, бачать, як вони працюють,  і тоді вже вирішують, чи зможе той чи інший кандидат захистити їхні інтереси у громаді. Теперішня виборча система багатьох людей зіб'є з толку, бо коли навіть кандидат у депутати набере найбільше голосів, але партія, яка його висувала, не пройшла прохідний бар'єр, відповідно й кандидат не потрапить у раду. Це неправильно.

Окрім того, партійна дисципліна теж впливає на прийняття рішень депутатами. Це трохи заважає. 

– Чому балотуєтеся в депутати Любомльської ОТГ?

– Коли я йшов на вибори до ОТГ у 2017 році від Почапівського округу, казав людям, що постараюся зробити усе, щоб добитися ремонту дороги Почапи-Руда, аби жителі сіл, щоб доїхати до Любомля, не долали зайві 25 кілометрів через Луків. Дороги завжди були у моєму пріоритеті, як і освітлення вулиць в Почапах, Вигнанка, Чорноплеси. Третє, про що буду клопотати, організація зеленого туризму у Чорноплесах, або ж залучення інвестора для будівництва заготівельних пунктів ягід та грибів.

– Ваш вклад у розвиток Любомльської ОТГ?

– Буде краще, якщо мою роботу оцінять люди.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024