«Ми живемо проблемами людей», – фахівці Любомльського бюро правової допомоги

15 Жовтня 2020, 11:37
Андрій Литвинюк і Тетяна Сидняк 2985
Андрій Литвинюк і Тетяна Сидняк

Чотири роки тому, 1 вересня 2016 року, розпочало свою діяльність Любомльське бюро правової допомоги. Відтоді двері цієї структури практично не зачиняються, адже про соціальний проєкт, орієнтований на захист прав людей, дізнавалося все більше людей.

Можливість отримати кваліфіковану безкоштовну правову консультацію, захистити свої права та інтереси,  отримати безкоштовне представництво у суді – це ті  питання, з якими щодня звертаються жителі Любомльського району до начальника бюро Андрія Литвинюка та головної спеціалістки Тетяни Сидняк, пише газета «Новий погляд+».

За первинною допомогою до бюро може звернутися будь-хто, та отримати консультацію спеціалістів у будь-якій сфері.

«До нас звертається чимало людей. Наприклад, з жовтня минулого року і по цей час найбільше доводиться працювати з такою категорією, як діти війни, яким не здійснено перерахунок пенсії відповідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.1 ст.28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за 2010-2011 роки. За цей час ми склали майже  400 заяв від жителів Любомльського району до виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) по Волинській  області про виконання постанов Любомльського районного суду»,  розповідає Тетяна Сидняк.

Більшість людей звертаються за допомогою у написанні позовних заяв до суду у цивільних справах, надати їм консультації у сфері сімейного законодавства (стягнення аліментів, зменшення чи збільшення їх розміру), спадкового, цивільного, земельного, житлового.

З початку року за правовою допомогою звернулося більше 600 людей. Це, кажуть у бюро, значно менше, ніж минуло річ, адже дався взнаки суворий карантинний режим.

«Але ми фактично не припиняли роботу, надавали консультації дистанційно: по телефону чи отримавши електронне звернення на нашу поштову адресу,  каже Андрій Литвинюк. – Наші клієнти – це здебільшого пенсіонери, котрі звертаються із питаннями оформлення спадщини. Багато надавали консультацій із земельних питань як у письмовому, так і усному вигляді. На надання вторинної правової допомоги за рік скерували майже 30 людей, інтереси яких безкоштовно представляють у суді два адвокати, з якими укладені угоди.»

Більше двох років працює у правовій допомозі Тетяна Сидняк. Спеціалістка каже, що робота – цікава, але водночас важка та відповідальна, бо постійно доводиться мати справу з людьми, котрі у скрутних ситуаціях звертаються до бюро.

Працівники установи, аби підвищити свій професійний рівень, постійно шукають нові та нестандартні підходи до розв’язання проблем, навчаються, обмінюються досвідом та кращими практиками, беруть участь у різних заходах громад – виробничих нарадах, сесіях, комісіях, конференціях, круглих столах. Тісно співпрацюють і з іншими установами та організаціями району, аби охопити наданням послуг більшу кількість людей.

Надаючи правову допомогу, потрібно бути не лише кваліфікованим спеціалістом у галузі юриспруденції, а й психологом, адже доводиться працювати й з особами, які постраждали від домашнього насильства.

«Але їхдуже мало. Можливо, тому що люди не усвідомлюють масштаби проблеми, її наслідків або ж просто не довіряють судовій системі, котра лояльно ставиться до кривдників»,  розповідає Тетяна Сидняк.

Часто за правовою допомогою звертаються й учасники АТО/ООС, проблеми яких, переважно, стосуються «сімейних» справ, земельного законодавства, узаконення права власності. Для того, аби атовцям отримати вторинну правову допомогу у вигляді складання процесуального документу, достатньо надати своє посвідчення.

Трапляються у спеціалістів цивільні справи, серед яких  так звані «кредитні», коли людина декілька років тому взяла в банку кредит на одну суму, а доводиться повертати з відсотками суми в декілька разів більшу.

Не обходиться у роботі і без курйозних випадків. Працівники бюро правової допомоги розповідають, що за допомогою до них звернувся чоловік, котрий декілька років тому переїхав із однієї з областей України  на Любомльщину. А тепер, виготовляючи закордонний паспорт, дізнався, що рішенням одного з судів він з 2016 року визнаний … померлим. Доводилося звертатись до суду з позовною заявою про скасування рішення про визнання фізичної особи померлою.

Андрій Литвинюк каже, що створення бюро правової допомоги – це вдалий соціальний проєкт, котрий дає можливість малозахищеним верствам населення та пільговим категоріям громадян отримати доступну безкоштовну правову допомогу. Інакше людям, наприклад, для захисту своїх прав та інтересів у судах доводилося б викладати кругленькі суми. Наприклад, скласти позов про стягнення аліментів у юристів коштує півтори тисячі гривень. А більш серйозні «справи» коштують ще дорожче, як і представництво інтересів у суді. 

У Любомльському бюро правової допомоги додають, що є справи, в яких неможливо людям допомогти через те, що вони самі ж обирають неналежний спосіб захисту, ігноруючи думку кваліфікованих юристів правової допомоги. Реально при зверненні за первинною правовою допомогою вдається допомогти у 100 відсотках, при вторинній – трохи менше. Усе залежить від того, з якою справою звертається людина.

На безкоштовну вторинну правову допомогу можуть розраховувати люди з категорії малозабезпечених, дохід яких не перевищує встановлену межу, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внутрішньо переміщені особи, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, особи з інвалідністю, законні представники дітей та інші.

За роки роботи у бюро правової допомоги зареєстрували більше трьох тисяч звернень від людей, що свідчить про високу довіру до роботи працівників установи, їхній професіоналізм та затребуваність.

«Практично ми живемо проблемами людей»,  каже Андрій Литвинюк.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром