Захисник України і чудовий сім'янин - Олександр Соломянюк з Любомля

14 Жовтня 2020, 13:57
6287

Щорічно 14 жовтня в Україні святкують День захисника. Це день вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та перемог нашого народу. Це свято в календарі збігається з Днем українського козацтва, Днем української повстанської армії (УПА) та Днем святої Покрови Пресвятої Богородиці.

Ось уже шостий рік кращі наші сини пліч-о-пліч боронять українську землю, відстоюючи її цілісність. Один з них  Олександр Миколайович Соломянюк, який народився та проживає у місті Любомль. Разом з дружиною Любою виховують трьох дітей: Андрій найстарший, навчається в медичному коледжі, дві доньки – Соломія та Богдана, учениці шостого та першого класу.

Після школи професію здобував у Шацькому лісовому коледжі імені В. В. Сулька. Та працювати за спеціальністю не довелось – був барменом в кафе. Далі служба в Луцькому прикордонному загоні Державної прикордонної служби України. Звідти в 2014 році, не шукаючи відмовок, пішов в АТО, адже був контрактником та потрапив у Маринівці. Цьому передувала підготовка в навчальному центрі Оршанець.

2

«Найтяжчим був 2014 рік тому що були великі втрати побратимів та нерозуміння чому відбувається саме так, інколи неадекватні накази вищого командування. Бувши на сході дуже не вистачало сім'ї, хоча була моральна підтримка рідних та знайомих. Адже в сімейному плані війна дуже добре форматує.

Ти набагато більше цінуєш те, що маєш: той час, який можеш проводити дружиною та дітьми. Настрої місцевого населення на Донбасі були різними. Там є щирі патріоти, які підтримували ЗСУ, допомагали їм, а були й вороже налаштовані», – згадує Олександр Соломянюк.

Після повернення служив уже в повітряних військах. І знову в 2018 та 2019 році вирушив на Схід захищати цілісність України, але уже під Волновахою. А тепер щороку їздить на ротацію. Воїн розповідає, що на війні є дуже багато розумних хлопців, побратимів, яких він дуже цінує.

Олександру пощастило повернутися без поранень. За час служби він отримав такі нагороди: медаль «15 років сумлінної служби», медаль «За військову службу Україні», Нагрудний знак «Ветеран війни», почесна відзнака Президента України Петра Порошенка «За участь в Антитерористичній операції». Нині продовжує службу в повітряних військах В/Ч 0864 в смт. Луків (ртв -радіотехнічні війська) на посаді головного сержанту взводу в званні старшого сержанта.

Сьогодні Україна на державному рівні вшановує сучасних оборонців, які відстоюють територіальну цілісність Батьківщини у війні з російським агресором та згадує героїв, які захищали нашу країну у різні історичні періоди. Тож вітаємо наших захисників. Бажаємо їм та їхнім родинам миру в Україні, добробуту та здоров’я.



 

Анна СКЛЯНЧУК,

Студентка факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024