Про вибори, депутатство та зразкову громаду – медична директорка Любомльської лікарні Наталія Ліщук

11 Жовтня 2020, 16:00
Медична директорка Любомльської лікарні Наталія Ліщук 5213
Медична директорка Любомльської лікарні Наталія Ліщук

Успіх та розвиток будь-якої громади залежить від її лідера та команди – депутатського корпусу. За декілька тижнів ми обиратимемо тих, кому довіримо керувати та розвивати наші громади в наступні п’ять років.

Своїми думками про децентралізаційні процеси, розвиток громад та вибори діляться знані люди Любомльського та Шацького районів у нашій постійній рубриці «Не словом, а ділом», пише газета «Новий погляд +».

Наталія Ліщук, медична директорка КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради».

Чи вважаєте Ви реформу децентралізації, зокрема, створення громад, вдалою?

– Моя особиста думка, що питання децентралізації сплановано достатньо обґрунтованою, хоча з усього Любомльського району необхідно було зробити одну громаду і не розвіювати кошти на адміністрації чотирьох ОТГ, а оптимально використати їх на розвиток громад.

– Яким має бути голова громади?

– Голова ОТГ має бути незацікавленим в особистому збагаченні, має бути мудрим керівником, фінансистом, психологом, юристом, мати креативне мислення, приймати мудрі та справедливі рішення, не зважаючи на власні амбіції, бути патріотом свого краю, а головне  хотіти працювати на благо людей. Голова ОТГ має бути політично незалежною людиною.

Читайте такожОлександр Дзядук – про першочергові завдання, які потрібно вирішити у Любомльській громаді

На Любомльщині кандидати від «Сили і честі» отримали виборчі посвідчення

– Чи вважаєте роботу депутатів громади продуктивною та яких людей хотіли б бачити у майбутньому депутатському корпусі?

– В склад депутатського корпусу мають увійти представники різних галузей, які є досвідченими фахівцями своєї справи і хочуть побудувати гарний багатий щасливий дім  «громаду».

Депутатським корпусом має бути розроблений чіткий реальний перспективний план розвитку громади рівномірно в різних галузях і напрямках, і якого мають неухильно дотримуватись та про виконання якого має йти прозоре звітування на публічних сайтах та друкованих виданнях.

– В чому вбачаєте потенціал розвитку громади та на чому треба зосередитись майбутньому керівникові, аби громада була успішною?

– Вважаю, що громада успішна тоді, коли кожна людина в ній – щаслива. Для цього вона має бути здорова і нагодована. І я як медик переконана, що перше, що треба дати людям – це доступну медицину, яка дозволить своєчасно попередити або виявити захворювання, та якісно і доступно пролікувати. Тому необхідно звернути увагу на хворих та людей з інвалідністю, яким необхідне пільгове забезпечення медикаментами, фінансування яких з державного бюджету не проводиться. В громаді мають передбачатись кошти для таких категорій населення.

Читайте також: Депутат Любомльської міськради – про децентралізацію, потенціал громади та політику на місцях

Для здешевлення лікування людей необхідно передбачити кошти на дофінансування медицини району, зокрема вторинного рівня спеціалізованої медичної допомоги, щоб  стаціонарна допомога була безкоштовна по мірі можливості. Треба зацікавлювати медичних працівників, передбачивши стимулюючі виплати для молодих спеціалістів, залучати до роботи кваліфіковані медичні кадри, проводити оплату навчання лікарям для отримання нових знань та навиків як в Україні, так і за кордоном. А також передбачити кошти для придбання апаратури, на якій люди зможуть безкоштовно обстежуватись на місцях.

Окрім медицини, є багато інших, побутових питань, над якими потрібно буде працювати майбутньому керівникові та депутатському корпусу. Хочеться зробити громаду чистою і зразковою. Відтак всі жителі мають вболівати і відповідати на чистоту довкілля. Для цього всі жителі громади мають укласти угоди на вивіз сміття, в свою чергу, громада має забезпечити людей сміттєвими баками для роздільного збору сміття. Громада має подбати про переробку сміттєвих відходів, а отримані кошти використовувати на благоустрій. Варто було б за недотримання умов порядку із сміттям встановити штрафи.

Не менш актуальна проблема – стан доріг. Потрібно відремонтувати ті вулиці та дороги, які є найбільш непроїзними і непрохідними. Для цього мають бути створені комісії з фахівців, які проведуть інвентаризацію доріг і визначать черговість їх ремонту, а не на якій вулиці депутат, там і вирішується ремонт дороги.

Для наповнення бюджету керівникові громади потрібно створити сприятливий клімат для роботи інвесторів, щоб люди громади отримали робочі місця і достойні зарплати.

Міжнародні проєкти також допоможуть розвитку громади, для чого варто створити робочу групу і залучати фахівців, які є спеціалістами в цій галузі. Не менш важливим є достатнє фінансування шкіл і дитячих садочків, освітніх програм, сприяння розвитку підприємництва, спорту і дозвілля молоді в межах розумних витрат.

Не зайвим буде провести хронометраж навантаженості на управлінсько-адміністративний апарат ОТГ та провести оптимізацію штатних посад в ОТГ.

– Чи будете балотуватися в депутати громади?

– Так, буду. Бо вірю в те, що потужна команда депутатів на чолі з головою, для якого на першому місці буде стояти розвиток громади, здатна на кардинальні зміни. Балотуватись у депутати громади буду за підтримки політичної партії Ігоря Смешка «Сила і честь» разом із не менш достойними її представниками – командою колег-лікарів. Бо звикла працювати з тими людьми, яким довіряю не один рік і в яких впевнена. 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024