Директор Любомльського музею Юрій Фініковський: «Треба перейняти досвід інших громад, які є успішними»

05 Жовтня 2020, 12:33
Юрій Фініковський 5512
Юрій Фініковський

Активні жителі Любомльського і Шацького районів продовжують ділитися своїми думками щодо питання децентралізації та перспективи розвитку громад у межах реформи.

Про переваги, труднощі та ймовірні подальші кроки розповідають нові герої рубрики «Не словом, а ділом». Про це пише «Новий погляд+».

Юрій Фініковський, депутат Рівненської ОТГ, директор Любомльського краєзнавчого музею.

– Чи вважаєте Ви реформу децентралізації вдалою?

– Реформа по своїй суті, безумовно успішна, якщо буде доведена до кінця. Сьогодні ОТГ стали своєрідними «міні-районами» із відповідними повноваженнями та фінансовими ресурсами. Якщо говорити конкретно за Рівненську громаду, то тут реформа показала себе змістовно. Наявний потужний бюджет дав змогу для будівництва доріг, вуличного освітлення, ремонтів закладів освіти, медицини та культури, спортивної інфраструктури у всіх населених пунктах. Раніше про таке можна було тільки мріяти.

Читайте також: «Потенціал для розвитку любомльських громад досить потужний», – генеральний директор Любомльської лікарні Володимир Дибель

– Яким, на Вашу думку, має бути голова громади?

– Голова громади має бути, в першу чергу, чесною, порядною, комунікабельною та відкритою для усіх людиною. Це повинен бути господарник, який знає проблеми людей і шляхи їх вирішення. У теперішніх умовах він має бути лідером команди, яка працюватиме на благо кожного жителя громади.

– Чи вважаєте роботу депутатів ефективною?

– Сьогоднішній депутатський корпус Рівненської ОТГ дуже якісний, оскільки тут зібрані відповідальні та авторитетні люди – представники усіх населених пунктів. У кожного із них є своя думка щодо розвитку громади в цілому, або ж конкретної галузі окремо. Бюджет громади нині дозволяє визначати роботу депутатів продуктивною. Щоправда, це дає певну інертність у окремих колег, які не працюють над залученням коштів з бюджетів інших рівнів.

Читайте також: «Усі розуміють, що треба працювати на розвиток громади», – міський голова Роман Ющук

На жаль, сьогодні бажає бути кращою комунікація між окремою групою депутатів та апаратом ОТГ. Розбіжності в основному виникають у питаннях витрат на утримання апарату, якості проведення окремих робіт, фаховості та професійності окремих працівників. Серед народних обранців, вважаю, мають бути активні та наполегливі люди, які переймаються проблемами свого округу і знають, для чого вони йдуть у місцеве самоврядування.

– В чому потенціал розвитку громади?

– Не секрет, що успішність громади буде визначати її економічний розвиток. Саме тому варто працювати над залученням інвестицій, створенням нових робочих місць, підтримкою місцевого бізнесу. Потрібно навести порядок із землею, яка перебуває в користуванні, однак за неї не сплачуються податки. Важливим також вважаю участь в міжнародних проєктах, програмах, написанні грантів, які дають змогу залучити додаткові кошти в громаду. Разом з тим вважаю необхідним перейняти досвід інших громад, які власними силами (через комунальні господарства) здешевлюють вартості робіт, дають своїм людям робочі місця і залишають податки на місцях.

Читайте також: Депутат Любомльської міськради – про децентралізацію, потенціал громади та політику на місцях

Для цього має бути сформована команда професіоналів, яка чітко відповідає за конкретну ділянку роботу. На жаль, мушу визнати, великий розмір бюджету нашої ОТГ спричинився до того, що ми провалили інвестиційну політику, фактично не створили нових робочих місць.

– Як Ви вважаєте, чи не заважає депутатам політика на місцях?

– Абсолютно ні. Люди в наших селах свідомо голосують не за партії, а за конкретну людину, якій вони довіряють. І кожен з обранців також не займається політичною риторикою, а працює над розв'язанням проблем свого округу.

– Чи будете знову пробувати свої сили на виборах 25 жовтня?

– Так, я уже зареєстрований кандидатом на посаду голови Рівненської ОТГ. Разом із командою йдемо шляхом самовисування на місцеві вибори. Хочемо показати людям, що якісні зміни можливі у всіх напрямках.

– Ваш особистий внесок у розвиток громади?

– Як депутат Рівненської ОТГ представляв інтереси сіл Будники та Рогові Смоляри. За цей час ініціював у цих населених пунктах будівництво білощебеневих доріг (загальна протяжність три кілометри), встановлення вуличного освітлення по центральних вулицях (загальна протяжність – близько трьох кілометрів).

Зокрема, для реалізації останнього спрацював над виділенням коштів з обласного та районного бюджетів, що в сумі дозволило залучити 300 тисяч гривень додатково. Вже чотири роки поспіль ініціюю проведення спортивних турнірів з футболу і волейболу в окрузі. За період роботи прийняв понад 100 звернень від своїх виборців і допоміг у їх вирішенні. Разом із громадою працюємо над питаннями благоустрою власних населених пунктів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром