«Усі розуміють, що треба працювати на розвиток громади», – міський голова Роман Ющук

21 Вересня 2020, 19:38
4050

Децентралізаційні процеси нині на вустах у багатьох мешканців територіальних громад.

Це нормально, адже люди бачать, як змінюються в кращий бік їхні населені пункти, як керівники вчаться правильно розпоряджатися ресурсами, а влада і гроші реально переходять на місця. На часі – вибори, які приведуть до керма місцевого самоврядування нових людей, пише газета «Новий погляд+». 

В нашій постійній рубриці «Не словом, а ділом» свої думки висловлює і ділиться планами Роман Ющук, голова Любомльської ОТГ.

– Чи вважаєте успішною реформу децентралізації, зокрема, створення ОТГ?

– Вважаю реформу успішною. Позитивним є те, що влада, нарешті, передала повноваження та фінансовий ресурс на місця, тож тепер громада має право самостійно розпоряджатися своїми коштами, мають прямі відносини з державним бюджетом, а не через район та область. Є, звісно, й деякі недоліки в цій реформі. Але зараз вона на стадії завершення, тож сподіваємося, що вони будуть виправлені на законодавчому рівні. Якщо порівняти, як господарюють сільські ради і теперішні ОТГ, то бачимо суттєву різницю. Раніше сільські ради не мали власних коштів, тож і самі не могли нічого зробити. Тепер чимало податків залишили в місцевих бюджетах, і громади можуть самостійно їх розподіляти та виконувати хоча б мінімальні обсяги робіт.

Читайте також: «Новий голова громади має створити нормальний клімат для роботи підприємців», – любомльський бізнесмен Віктор Козел

– Якою хочете бачити свою громаду в майбутньому?

– Найперше, успішною, заможною, економічно розвиненою та привабливою для інвесторів.

– Що, на вашу думку, для цього потрібно зробити?

– Створити привабливий інвестиційний клімат, допомагати інвесторам, які бажають прийти в громаду, не створювати бюрократичних перепон, приймати відповідні рішення, аби інвестор побачив, що він цікавий громаді. Потрібно підтримувати місцевий бізнес, бо він також має брати безпосередню участь в розвитку громади. Наприклад, в Любомльській ОТГ затверджена програма підтримки малого бізнесу, відповідно до якої можемо виділяти кошти – своєрідний стартовий капітал для підприємців. Як тільки буде можливість – після зняття карантинних обмежень разом зі службою зайнятості варто запустити її в дію.

Окрім того, необхідно резервувати інвестиційно-привабливі ділянки для того, щоб бізнес мав змогу купувати землю чи брати їх в оренду для розвитку підприємництва.

Читайте також: Депутат Любомльської міськради – про децентралізацію, потенціал громади та політику на місцях

– Як оцінюєте депутатський корпус громади та кого хотіли б бачити в депутатах після виборів?

– Узагалі теперішній депутатський корпус дуже якісний, в ньому зібралися представників різних політичних партій. Проте вони не звертають уваги на політичну приналежність. Є багато депутатів з сіл, які входять до складу громади, вони активно відстоюють інтереси своїх територій. Є депутати, які успішно займаються чи то підприємницькою діяльністю, чи то досягнули чималих успіхів у інших сферах. Але всі розуміють, що треба працювати на розвиток громади.

Думаю, в депутатському корпусі мають бути люди активні, які переймаються проблемами свого округу, проблемами тієї території, від якої балотуватимуться, та відстоювати їх в раді. Вони мають бути освіченими, цілеспрямованими, наполегливими успішними.

– Чи не заважає політика на місцях?

– Це питання дуже складне. Хочемо ми того чи ні, політичні партії будуть представлені на місцях. Так говорить законодавство, адже наша громада має більше 10 тисяч населення, тож у депутати мають балотуватися тільки від політичних партій чи за їх підтримки. Звичайно, для такої громади, як наша, велика політика не потрібна. Але, дякувати Богу, наші люди свідомі та в більшості голосують за людей, а не політичну силу. Якщо кандидату в депутати люди довіряють, то вони не будуть дивитися, від якої партії він балотується.

– Яким, на Вашу думку, повинен бути майбутній лідер громади?

– Лідер громади, перш за все, повинен бути господарником, знати всі проблеми своєї території, бути відкритим для її жителів, бути освіченим та досвідченим.

– Чи плануєте балотуватися на голову ОТГ чи йти в депутати?

– Буду балотуватися на голову Любомльської ОТГ та є першим номером у списку в депутатах від однієї з політичних партій.

– Що особисто зробили для розвитку громади?

– Найперше, сприяв тому, щоб в нашій громаді був інвестиційно-привабливий клімат, щоб сюди заходило якнайбільше інвесторів. Крім того, дуже багато доводилося їздити та оббивати пороги владних кабінетах, аби залучити в громаду кошти із бюджетів різних рівнів (державного, обласного, а також різних фондів). 

Коментарі
22 Вересня 2020, 12:56
усі розуміють але працюють на благо свого карману
23 Вересня 2020, 14:24
коли люк покладуть біля стадіона ? хіба так багато просим????????????????????77777777?77
30 Вересня 2020, 01:56
"Лідер громади, перш за все, повинен бути господарником, знати всі проблеми своєї території, бути відкритим для її жителів, бути освіченим та досвідченим" - схоже це не про Романа Ющука, він далекий від проблем Любомльщини
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром