Професійне свято відзначають рятувальники

17 Вересня 2020, 09:06
4382

Згідно з Указом Президента України від 12 вересня 2008 року, щороку, 17 вересня в Україні відзначається День рятівника – свято людей сильних духом, котрі з честю забезпечують надійний захист національного багатства, життя людей від вогню та стихії, цілодобово підтримують постійну бойову готовність до боротьби з незваним лихом і завжди готові якнайшвидше допомогти тим, хто найбільше потребує невідкладної допомоги.

Воно святкується в той же день, що і день Ікони Божої Матері «Неопалима Купина». Вона вважається покровителькою пожежників і рятувальників. Щодня ми бачимо по телебаченню, чи чуємо по радіо Земля постійно потерпає від стихійних лих: повені, землетруси, снігова лавина, торнадо, зсуви, урагани, бурі, грози, пожежі, підрив вибухонебезпечних предметів, загоряння в лісі чи степу, ДТП, аварії і всюди на допомогу приходять ці мужні люди, адже їх девіз: «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» у повній мірі розкриває суть повсякденної діяльності кожного, хто присвятив своє життя захисту людини від руйнівної стихії вогню чи інших природних та техногенних факторів.

Читайте також: У Любомлі «пожежа» в гімназії: тривога виявилася навчальною. ФОТО

Рятувальники завжди знаходяться у боєздатній формі та готові піднятися по тривозі у будь-яку мить. І навіть, сьогодні, у цей святковий день вони на чергуванні, виконуючи свій професійний обов’язок вони виконують, ризикуючи власним життям. Коли звучить сигнал тривоги, чергові бійці повинні за 20 секунд одягти спеціальний одяг, після чого негайно сісти в машину і виїхати, адже від швидкості, правильності та впевненості дій, часто залежать життя багатьох людей.

Після прибуття пожежники визначають обставини, які дії слід виконати. Необхідно за півтори-дві хвилини розгорнути пожежні рукави і під'єднати їх до місцевого джерела води, якщо такий є, або до цистерни. Гасіння вогню може тривати від декількох хвилин до декількох діб.

Читайте також: У Вишнівському НВК відбувся захід кампанії «Безпечний пішохід»

До речі, 4 тонни води вистачає на 7-10 хвилин гасіння вогню. Тому не важко підрахувати, скільки тонн витрачається на великих пожежах. Якщо прибулих сил для боротьби з вогнем не вистачає, викликають підмогу. Між викликами не відпочивають, а проводять відпрацювання нормативів з пожежно-стройової підготовки, тренування, розробляють плани операцій з гасіння спалахів, засвоєння знань з пожежної тактики, медичної, рятувальної, психологічної та гуманітарної підготовки, радіаційного та хімічного захисту, нічні пожежно-тактичні заняття, несення служби в складі внутрішнього наряду.

Часом проводяться навчання: заняття в димокамері, наприклад. Час після занять у рятувальників присвячено догляду за технікою і територією частини.

Рятувальник – не професія, а спосіб життя, адже постійно перебуваєш в очікуванні тривоги: можливо комусь саме зараз потрібна буде допомога. Спасибі Вам за професіоналізм, мужність, вірність обов’язку, постійну бойову готовність до боротьби з незваним лихом.

Бажаю усім, хто присвятив своє життя професії рятувальника, міцного здоров’я, добробуту, родинного щастя, сил та успіхів у Вашій службі та сухих вам рукавів!





 

Анна СКЛЯНЧУК,

Студентка факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024