Депутат Любомльської міськради – про децентралізацію, потенціал громади та політику на місцях

13 Вересня 2020, 11:35
4263

Цьогоріч вибори голів та депутатів до новостворених ОТГ, а також районів, що постануть у новому форматі, та депутатів до обласної ради будуть визначати розвиток конкретної території та Волині загалом на найближчі 5 років.

І те, як будуть жити наші громади, а разом – і ми з вами, залежатиме від обранців. Цього разу про те, якими мають бути громади та кого варто обирати в депутати та на посаду голів – запитуємо у нашій постійній рубриці «Не словом, а ділом» у жителів Любомльського та Шацького районів, пише газета «Новий погляд +».

Олександр Дзядук, директор ПП «Профелітбуд», депутат Любомльської ОТГ    

 Чи вважаєте ви реформу децентралізації успішною?

– Не зовсім. Серед недоліків реформи є те, що ОТГ були утворені нерівномірно у плані фінансової спроможності. Деякі з них виявилися надто багатими, інші – дуже бідні. Одні громади взяли на себе фінансування усіх районних установ, а іншим довелося розпочинати свою діяльність з чистого аркуша. Наприклад, якщо порівняти Любомльську та Головненську ОТГ, то перша тягне всі  комунальні заклади, які були в районному бюджеті. Натомість Головненська громада заново утворила ті структури, які їм були потрібні, і на фінансування яких потрібно набагато менше коштів.

Якщо візьмемо Рівненську ОТГ, то вона має доволі вигідне географічне розташування, на її території є дуже багато АЗС, які сплачують до бюджету громади чималу суму акцизного податку. Окрім того, їхній бюджет поповнюють податки з митниці, оренди землі, нерухомості, а установ – набагато менше, відповідно і коштів на їхнє функціонування виділяють менше. Бачимо дуже серйозний дисбаланс по бюджету між громадами. На мою думку, в Любомльському районі цілком достатньо було б сформувати дві ОТГ. Передбачаю, що в майбутньому так і буде. Адже відповідно до змін у бюджетному кодексі, передбачається, що з 2021 року в громад частково заберуть ПДФО, відтак Головненська громада втратить чималу суму надходжень до бюджету. Потрібно вирівнювати такий дисбаланс, сформувавши більші громади.

 Яким повинен бути голова громади?

– Він має бути, в першу чергу, менеджером. В теперішніх реаліях голова ОТГ – це людина комунікабельна, яка повинна вміти домовлятися з усіма, говорити з людьми, та зуміти повернути довіру людей до влади.

 Як оцінюєте депутатський корпус вашої ОТГ?

– Дуже багато депутатів є інертними. Реально тих, хто може відстоювати свою особисту думку або голосувати так, як буде краще для громади, для людей його виборчого округу, дуже мало. Натомість часто бачу ситуацію, коли депутат при вирішенні важливих питань на сесії буде сидіти і мовчати, бо їм щось пообіцяли, дали земельну ділянку чи залякали...

 Хто має входити до депутатського корпусу?

– Найперше, депутатський корпус має складатися з 40% жінок та 60% чоловіків, як це вимагають квоти. Має бути гендерний баланс. Адже жінки – більш приземлені, ніж чоловіки, і десь вони краще орієнтуються в проблемах насущних. Такий склад  має бути в усіх структурах. Окрім того, вважаю, що в депутатському складі мають бути представлені люди з різних сфер діяльності – вчителі, медики, працівники культури, бізнесмени, аграрії, але держслужбовців – не більше 20%, бо вони  – люди в більшості заангажовані.

 Які рисами характеру повинен мати депутат?

– Бути харизматичним, чесним та наполегливим.

 Чи повинні політичні партії бути представлені у  депутатському корпусі та чи не заважає політика на місцях?

– Заважає однозначно. Мінімум, де мають депутати балотуватися від політичних партій та сил – це обласна рада. А районні ради та ОТГ мають бути без політики. Це як у тій приказці: «Щойно з усіма помирився – знову вибори….».

 В чому потенціал розвитку Любомльської ОТГ?

– Скажу так: хто б не взявся керувати чи господарювати на певній території, він має навести порядок у бюджеті та проаналізувати, що є і що можна тратити. Треба проконтролювати, щоб усі сплачували податки, навести порядок із землею, адже в нас є дуже багато безгосподарської землі (невитребувані паї), є землі, якими користуються, але податків за це не платять. Далі – обов’язково співпрацювати з різними міжнародними фондами та програмами в різних сферах. І коли будуть виконані ці три пункти, тоді на територію прийдуть інвестори, а громада отримає потужний розвиток.

– Що Ви зробили для громади?

– Робив, роблю і буду робити, аби Любомль ставав з року в рік все кращим. Я хочу довести усім, що для вирішення побутових проблем жителів громади не треба залучати великі бюджетні кошти. Когось підтопило чи у якомусь будинку зірвало шифер на даху – не треба великих грошей, аби вирішити ці питання.

– Ви двічі були депутатом Любомльської районної ради, очолювали райдержадміністрацію, тепер – депутат Любомльської ОТГ. Плануєте балотуватися на голову громади?

– Так, я буду балотуватися на голову Любомльської ОТГ та в депутати громади від політичної партії «Сила і честь». Так тепер дозволяє виборче законодавство. Люди, що мене підтримують, бачать в мені потенціал для розвитку та заможності нашої громади. Вважаю, що громада має усі шанси стати успішною.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024