«Новий голова громади має створити нормальний клімат для роботи підприємців», – любомльський бізнесмен Віктор Козел

11 Вересня 2020, 21:27
Віктор Козел 6472
Віктор Козел

25 жовтня цього року в Україні відбудуться вибори як голів, так і депутатів до місцевих рад, що остаточно завершить децентралізацій ний процес на початковому рівні утворенням обєднаних територіальних громад. Далі реформа адміністративно-територіального устрою торкнеться районів  зокрема, їх укрупнення.

Протягом п’яти років перші новоутворені громади проходили становлення, шукали свій шлях, планували розвиток на декілька років, старанно прописуючи усі кроки у своїх стратегіях розвитку. А от фінальним акордом процесу об’єднання громад мають стати вибори 25 жовтня. Тому газета «Новий погляд +» розпочала рубрику «Не словом, а ділом», в якій оптуватимуть відомих та авторитетних людей Любомльського та Шацького районів, політиків, бізнесменів і простих мешканців про те, чи вважають вони реформу децентралізації успішною, яку людину вони хотіли б бачити біля керма громади та кого – у складі депутатського корпусу.

А щещо потрібно зробити для розвитку громад та що конкретно зробили для цього наші потенційні співрозмовники.

Віктор Козел, власник пекарні, приватний підприємець, громадський діяч (Вишнівська ОТГ).

Дві громади – замість чотирьох

- На мій погляд, в Любомльському районі мало б бути дві, максимум три  громади. Чотири громади для нас забагато, бо коли на утримання апарату громади йде більша частина зароблених коштів громади (а в нас їх буде чотири), то на розвиток нічого не залишається. Наприклад, Вишнівській ОТГ в майбутньому треба думати і шукати інші джерела надходження до бюджету, а не сподіватися на акциз, який скоро в нас заберуть. Бо для утримання 20 сіл громади треба чимало коштів: це школи, садки, дороги, освітлення Хоча, на мою думку, Вишнівська ОТГ мала б увійти до Любомльської ОТГ. Це моя власна думка. В такому разі бюджет громади був би значно більшим, а витрати на апарат – меншими. А якщо вже постала Вишнівська ОТГ, то її центр мав би бути у селі Штунь, де можна було б зробити адміністративний центр та інфраструктуру. Бо виходить так, що села, ближчі до Володимира-Волинського, залишаються поодаль від центру громади.

Про лідера громади

- Лідер має реалізувати все, про що я говорив вище, змінити підхід до наповнення бюджету та його витрат. Потрібно оптимізувати видатки на штат громади, навести порядок із заробітними платами, зайнятися створенням робочих місць, залучаючи інвесторів. Гранти – це добре, але нам треба займатися залученням інвестицій, створити нормальний клімат для підприємців, які хотіли б тут працювати. Можливо, в перші роки дати якісь пільги, і коли підприємець стане на ноги, вже говорити про повну сплату податків. Потрібно скласти бізнес-план розвитку і показати, що громада може дати підприємцеві чи інвестору. Потрібно вести постійний діалог з бізнесом як місцевим, так і потенційними інвесторами, бо вони є основою, яка створює бюджет громади.

Керувати громадою повинен господар, який би дбав за дороги, школи, дитсадки.

Про політику в сесійній залі та депутатів

Політика та депутати мають бути поза сесійною залою, бо вона тут зайва. Це однозначно. Голова і депутати мають бути господарями в громаді. До складу депутатського корпусу майбутньої громади мають входити авторитетні, освічені люди, підприємці, фахівці своєї справи, яким довіряє місцеве населення.

Внесок у розвиток громади

- Разом зі своїми однодумцями та помічниками побудував за свої кошти спортивний майданчик у школі села Вишнів. Не кажу вже про допомогу людям, які цього потребують, яку надаю перед Різдвяними та Великодніми святами. Постійно допомагаю школам та дитсадкам з ремонтами.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024