Щоб латифундисти не скупили землю, а українці не пішли у найми: чому земля має залишатися у власності держави

25 Квітня 2017, 17:44
1223

Представники ВО «Батьківщина» вважають, що продаж земель сільськогосподарського призначення знищить українське село та стане загрозою національної безпеки держави.

Про це на прес-конференції розповіли народний депутат України Іван Крулько та заступник голови Волинської облпарторганізації «Батьківщина», депутат міської ради Андрій Козюра у понеділок, 25 квітня.

Іван Крулько повідомив, що ВО «Батьківщина» ініціювала провести Всеукраїнський референдум, де український народ  дасть відповідь на питання про те, чи підтримує він продовження існуючої заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення безстроково.

За словами нардепа, ініціативу «Батьківщини» підтримує Асоціація фермерів України та ВО «Свобода».

Іван Крулько говорить, що мораторій на вільний оббіг земель с/г призначення має стратегічну вагу. Наразі населення України має надзвичайно низький рівень життя і, аби вижити, легко буде прощатися з найважливішим, що має,  – землею.

До того ж продавати паї селяни готові за безцінь. Якщо у сусідній Польщі 1 гектар  коштує приблизно 10 тисяч євро, то в Україні люди готові продати  його за 500-700 євро. Натомість світовий досвід говорить, що ціна землі сільськогосподарського призначення коливається від 7 до 70  тисяч доларів.

«Вважаємо, що зробити таку вакханалію, коли не заповнений повністю Державний земельний кадастр, коли немає Державного земельного банку, неприпустимо.  Відбудуться реальні спекуляції і від людей землю за безцінь заберуть декілька сімей, які вже готові це робити», – зазначив нардеп

Він зауважив,  що Юлія Тимошенко подала законопроект, який дасть право кожному громадянину продати свій пай. Проте покупцем цієї землі має бути виключно наша держава.

Після того, як в Україні створять Державний земельний банк, землю, яка належить державі, будуть надавати в оренду фермерам з розрахунку не більше, як 300 га. на одне фермерське господарство.

«Це буде те, що створюватиме на селі нові робочі місця, що спонукатиме молодих людей залишатися і працювати на селі і не дасть можливість вимерти українським селам. Ніякого комунізму бути не повинно,  але те,  що складає стратегічну цінність для держави – те не можна розбазарювати. Бо потім буде така ситуація,  що земля опиниться у власності тих,  хто її не обробляє, або на ній не живе. А українські громадяни, селяни будуть наймитами на власній землі. Тому ми виступаємо за те,  щоб власником був той,  хто на ній працює і хто хоче її обробляти». – розповів Іван Крулько.  

Андрій Козюра також додав, що мова йде про обмеження ринку лише землі сільськогосподарського призначення. Наразі Україні належить 25% світових чорноземів,  тому необачне розпорядження цим ресурсом загрожує стратегічним інтересам держави та її національній безпеці.

«Якщо відкриється ринок сільгоспземлі,  сюди можуть зайти будь-які іноземні компанії,  будь-які сім’ї латифундистів, які скуповуватимуть ці землі за безцінь. Тоді вся вирощена сировина, що могла б підлягати наступній переробці, буде вивозитися туди, звідки прийдуть ці земельні магнати. Чи залишатимуть вони частину врожаю тут, чи буде зацікавлений іноземний інвестор налагоджувати переробку в Україні – це викликає сумніви. Безумовно, що Україна має амбіції стати годувальницею світу, бо має для цього природний ресурс.  Але розпорядитися ним ми повинні таким чином,  щоб сюди приходив іноземний інвестор не скуповувати основний стратегічний запас,  а  щоб будувати тут переробні заводи, аби вироблена продукція лягала в кінцевий продукт і від цього поліпшувався економічний стан держави», – пояснив Андрій Козюра.

Окрім того,  він зауважив, що вільним ринком с/г землі разом із процесами децентралізації спричинить скорочення шкіл, садків, ФАПів, а значить і до знищення українського села.

«Куди селянам податися, якщо нема школи, садочка, якщо не можна отримати первину медико-санітарну допомогу? Знищення цих об’єктів та запровадження вільного ринку с/г землі призводить до того, що по суті землю звільняють від селян. Тобто селянину або йди в наймити до латифундиста, до великої компанії, або виживай іншим чином», – зазначив депутат.

Водночас, запевняють у «Батьківщині», селяни, якщо захочуть, зможуть продати свій пай.  Але лише через механізм викупу в громадян за справедливою ціною через державний банк чи агентство, як це роблять Канада, Ізраїль, Німеччина, Франція тощо. Це передбачено законопроектом №5476, автор якого Юлія Тимошенко.

Найбільш прийнятна модель майбутнього земельного – цивілізованого! – ринку землі – модель, яку практикують Ізраїль та Канада. В Ізраїлі понад 80% сільськогосподарської землі належать державі та паї здаються в довгострокову оренду фермерам. В Канаді понад 91% землі перебуває в державної власності і тут землю також здають в оренду фермерам. Тобто орендувати землю будуть ті, хто її обробляє, хто турбується про неї.

У «Батьківщині» переконані, що держава має сприяти розвитку малого та середнього фермерства. Адже це єдиний шлях, аби відродити село та зробити так, аби люди дорожили цінним ресурсом – землею.

Своєю чергою представники ВО «Батьківщина» закликають волинян підтримати ініціативу провести Всеукраїнський референдум щодо заборони на продаж сільськогосподарської землі. Для того, аби опитування відбулося чесно і прозоро, потрібно зібрати не менше трьох мільйонів підписів українців.  На території Волинської області збором підписів займатимуться більш як 300 осіб, які увійшли до ініціативної групи. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024