Кладовища на Любомльщині нагадують оранжереї штучних квітів

23 Квітня 2017, 09:48
4121

Перший тиждень після Великодня називають Поминальним, в інших регіонах – Провідним, Томиною неділею.

Цього тижня відпускають душі померлих на волю аж до наступної неділі. Коли люди приходять на кладовище, то можуть говорити з мертвими, як із живими людьми, їх тільки не слід називати покійниками і небіжчиками протягом усього Провідного тижня.

За повір’ям, якщо у цю неділю йде дощ, то якусь душу, котра наробила за земного життя багато гріхів, не відпустили на волю.

Назва Проводи є найбільш популярною для нашого регіону. Ще побутують назви Гробки, Дарна неділя, Хомина неділя. Щодо походження назви «Дарна», то вона пов’язана з давньою традицією обдаровувати одиноких людей, які приходили на кладовище, «чим Бог послав» − паскою, крашанками, салом, м’ясом. Інша версія науковців – дарувати Пасхальні вітання небіжчикам.

Добре пам’ятаю, як у Штуні кожного року ходив по цвинтарі сліпий Миколай, співав пісні про «спасенні душі», а йому кожна господиня щось клала у полотняну торбу, яка висіла через плече. Такий звичай побутує ще нині на Полтавщині. Про це розповідала Віра Руденчук, уродженка села Ладинь, яка понад 40 років мешкає там.

Різні версії призначення рушників. 50 літ тому шили ситцеві, переважно світлі, фартушки, пов’язували їх на хрест. Моя мама говорила, що це «для прикраси», щоб не був «голим» хрест. Пізніше, коли появився тюль, почав цю роль виконувати він.

А згодом люди в ролі прикрас взялися використовувати різноманітні штучні квіти, від продажу яких мають чималі гроші підприємці. Заборони на їх продаж немає, хоча священики постійно наголошують на шкідливості спалюваних відходів.

Мешканка Любомля Марія Возняк, батьки якої живуть в Івано-Франківській області, говорить, що там священик досяг мети, наголошуючи постійно: збережімо здоров’я 2-3 дітям від онкозахворювань.

А що робиться у нас? Слушно зауважила жителька Кривого Рогу: «У вас не кладовища, а оранжереї штучних квітів». Щоправда, значна частина вже усвідомила шкідливість продуктів згоряння пластику, то можна спостерігати, як чудово зацвітають примулки, братики, чорнобривці, рідше тюльпани, троянди на могилах і побіля них. Зменшилася кількість вінків, лише зрідка лишають на могилах крашанки і паску.

Є надія, що люди розуміють критичність ситуації і незабаром «прозріють» усі.

Галина ВАЩУК

Коментарі
23 Квітня 2017, 23:44
Я теж за живі квіти,якщо дорого купувати живі квіти,то зріжте в дома тюльпанів,або нарцизів, а якщо немає і такої можливості,то просто підіть в храм і поставте свічку за упокій душі.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39