День народження святкує відома художниця з Любомльщини

15 Серпня 2020, 19:46
3913

Сьогодні День народження святкує видатна волинська художниця, нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ, ІІ ступенів, жителька села Хворостів Любомльського району Валентина Михальська.

Про це повідомляють на сторінці Любомльського краєзнавчого музею у фейсбуці.

Бажаємо їй міцного здоров’я, сили духу, творчого натхнення, Божого благословення, нових яскравих ідей, цікавих зустрічей, втілення в життя всіх задумів і планів!

Довідково:

Валентина Михайлівна Михальська народилася 15 серпня 1964 року в селі Хворостів Любомльського району Волинської області у селянській родині. У 1971 р. пішла в перший клас, але через погіршення стану здоров’я батьки були змушені її віддати в Костопільську школу-інтернат Рівненської області. У 1974 р. припинила навчання і повернулася в рідне село. Займалася самоосвітою. Малювати почала у 1985 р.

Читайте також: На Любомльщині письменнику та художниці призначили персональні стипендії

Нині у творчому доробку Валентини Михальської більше 1000 робіт різних жанрів: роботи сакрального змісту, портрети, пейзажі, натюрморти, виконані олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, в техніці монотипії. Художниця намагається якомога більше малювати з натури влітку. Осінні і зимові пейзажі частіше пише з уяви, або ж споглядає їх крізь вікно. Найбільше працює акварельними фарбами.

У своїй творчості художниця щира й безпосередня. Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Її твори — «Ранок, умитий дощем», «Материнство», «Смачний виноград», «Колядники», «Автопортрет у капелюшку» — пробуджують світлі й добрі відчуття, надовго залишаються у пам’яті. Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася в Луцьку у 1991 р. Всього художниця мала понад 30 виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Італії та Польщі. В Україні роботи Валентини Михайлівни побували у Любомлі, Луцьку, Києві, Хмельницькому, Рівному, Костополі, Ковелі, Шепетівці та інших містах, а за сприяння культурно-виставкового центру «Райдуга» з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся тур виставок по містах Запоріжжі, Львову, Вознесенську, Новій Каховці, Кривому Розі.

Валентина Михальська брала участь у III Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін (Республіка Польща), а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах «Премія Миру», що відбувались в Італії. Брала участь у міжнародних конкурсах екслібрису, присвяченому Леонардо да Вінчі і Данте Аліг'єрі в Італії.

Валентина Михайлівна — перший лауреат Волинської обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994 р.), присудженої їй за створення низки волинських пейзажів і натюрмортів (1992-1993 рр.).

3 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва Хворостівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Любомльського району Волинської області.

Окрема і досить яскрава грань Валентини Михайлівни – книжкові ілюстрації. Діти годинами з насолодою просиджують над її розмальовками «Малювала киця хату», «Колобок», «На подвір’ї у бабусі». А ще ж були ілюстрації до художніх книг, поетичних збірок, дитячих книжок. Зокрема, у 1998 році була видана збірка поезій А. Махонюка «Дощу мелодія блакитна» з графічними ілюстраціями В. Михальської, а в 1999 - збірка поезій Євгенії Лещук «Вершина», частково проілюстрована художницею.

У 2000 році побачила світ дитяча книга Миколи Онуфрійчука «Загадайлівка» з кольоровими ілюстраціями художниці.

У 2003 році Валентина Михальська репрезентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки «Червоне і чорне». У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві «Християнське життя», майстриня сповна виявляє свій талант у цілому букеті графічних робіт. В цьому ж році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію імені Валентини Михальської. Її вручають молодим художникам Волині.

У 2004 році відбулася виставка художниці у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж, 2004 році, Валентина Михальська з нагоди свого 40-річчя нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня. У 2018 році нагороджена Орденом княгині Ольги ІІ ступеня. Також художниця нагороджена багатьма дипломами і грамотами.

Читайте також: Художниці з Хворостова вручили орден княгині Ольги ІІ ступеня

Валентина Михальська є почесним членом та активною учасницею жіночого клубу «Волинянка», який включає жінок-членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське Братство».

Протягом останніх років роботи Валентини Михальської експонуються на виставках по багатьох музеях Волині, Рівненщини, Львівщини та України.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром