Учні любомльської української народної школи на фото 1916 року

10 Серпня 2020, 22:07
2772

Учні української народної школи, організованої Січовими стрільцями у Любомлі, на заняттях.

Фото зроблене 28 вересня 1916 року. Про це пише директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

Учителька – Савина Сидорович. Автор фото – Микола Угрин-Безгрішний. 

Нині фото зберігається у Архіві-музеї імені Д. Антоновича Української Вільної Академії Наук у США. Фонд Андрія Жука (№ 146).

«Особисто для мене цей період є дуже цікавим. Найбільш показовим у цьому плані є лист січового стрільця Микола Саєвича до штабу УСС від 1917 року. Він писав: «Від 14 до 20 лютого об’їжджав околиці Любовня, від 21 до 28 лютого села вздовж Бугу, а від 1 марта до сьогодні околиці Володимира-Волинського. Наочно переконався, що багато населення під напором російських властей та відступаючого війська покинуло свої оселі й виїхало в Росію. Остались переважно жінки й діти, та чоловіки старшого віку, однак їх забирають до обозів, до догляду худоби та інших робіт....

Про історію існування та розвиток нашого народу мають дуже слабкі відомості, а їх джерелом є усна словесність. Більш національна свідомість є між населенням над Бугом. Тут я чув вислови від мужиків: - «Запевніть нас, що москаль сюди вже не вернеться, або що не буде знущатись над нами, тоді ми навіть з жінками виступимо проти нього. Коли б то українці з обох сторін були вільні, то ми б знали, що нам робити....» – йдеться в дописі.

Читайте також: Учні української народної школи у Любомлі на фото 1916 року


 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024