На Любомльщині збереглася будівля сільської електростанції, з якої потім зробили млин

05 Серпня 2020, 17:00
Такою була сільська електростанція у Куснищах 3687
Такою була сільська електростанція у Куснищах

У селі Куснища на Любомльщині можна побачити, як виглядала сільська електростанція, яка діяла там з кінця 50-х років. 

Історію цих стін у соцмережах розповів місцевий краєзнавець Василь Загура. Згодом в стінах електростанції облаштували млин. 

«Знайома не тільки куснищанам, а й багатьом жителям Любомльщини будівля – сільський млин, який на протязі майже півстоліття молов муку людям. Хоча спершу - це будівля сільської електростанції. 7 листопада 1957 року в сільських хатах засвітились лампочки від генератора потужністю 95 кіловат. Приводив його в дію паровий котел зі списаного пароплава, що плавав по Дніпру. Як паливо використовували дрова, торф, що копали в урочищах Став, Вульгунь, Піддубя», – пише Василь Загура. 

Цікаво, що сільська електростанція пропрацювала лише трохи більше чотирьох років. 

«Лічильників не було, світло було лише ввечері на декілька годин, а плата (5 рублів у місяць) бралась за одну лампочку. У 1961 році в селі з’явились державні електричні лінії», - згадує краєзнавець. 
 

Довідково. Перша луцька електростанція була збудована 1909 року. За інформацією луцького краєзнавця Олександра Котиса, вона знаходилася на вул. Романюка.  Збудували її за ініціативи спадкового дворянина-бізнесмена Альфонса ібн Людвіка Яра. Тоді навзаєм Луцьк віддав йому безкоштовно ділянку для будівництва, а бізнесмен  освітив центральну вулицю міста і почав продавати електроенергію абонентам.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024