Любомльські рятувальники закликають дбати про пожежну безпеку під час жнив

29 Липня 2020, 12:45
2688

Кожен комбайн, який працює над збиранням врожаю зернових, повинен бути оснащений двома вогнегасниками, мітлами та лопатами.

Це стосується не тільки великої зернозбиральної техніки, але й малогабаритних комбайнів фізичних осіб. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Про це розповідає головний інспектор Любомльського РВ УДСНС Микола Лябук.

Транспортні засоби з бензиновими двигунами внутрішнього згорання повинні бути оснащені іскрогасниками, мати справну електричну мережу.

Зверніть увагу, що вогнегасники повинні бути обов’язково опломбованими та мати бирку з вказанням дати перезарядження. Забороняється використовувати вогнегасники, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном технічного обслуговування.

Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості в місцях прилягання їх до залізничних колій, шосейних та ґрунтових доріг, лісосмуг необхідно обкосити та оборати захисними смугами не менше 4 метрів завширшки. Вздовж доріг поблизу хлібних полів слід встановити знаки пожежної безпеки.

Читайте також: На Любомльщині комбайнерам нагадали протипожежні правила під час жнив

Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. На відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки.

«До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнаними первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником та штиковою лопатою), корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, який торкається землі.

Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) та оборані смугою не менше 4 м завширшки. У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку потрібно за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни. Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очищуватись від пилу, соломи та зерна.

В період збирання врожаю категорично забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, й на тих, де жнива закінчилися. Якщо ж пожежа на хлібному масиві все ж таки виникла, негайно потрібно повідомити пожежно-рятувальну службу за номером 101, потім приступити до оборювання осередку пожежі по периметру, щоб унеможливити поширення полум’я далі. До приїзду пожежних підрозділів необхідно намагатися самостійно ліквідувати загоряння наявними силами і засобами та пристосованою до гасіння технікою», – наголошує Микола Лябук.

Читайте також: Любомльські рятувальники об’єднують зусилля із представниками поліції, екологами та органами влади заради збереження врожаю

Наостанок про штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків: для населення – до 3060-5100 грн, для посадовців – до 15300-20400 грн за підпал трави природно-заповідного фонду: для громадян – до 6120-12240 грн, для чиновників – до 21420-30600 грн за забруднення атмосферного повітря – до 30600-61200 грн, або обмеження волі до трьох років.

За знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу – до 91800-153000 грн, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років за порушення пожежної безпеки в лісах: для населення – до 1530-4590 грн, для посадовців – 4590-15300 грн за забруднення повітря шкідливими випарами – до 30600-61200 гривень за пошкодження рослинного покриву – до 91080-153000.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39