У Києві пояснили, чому на Волині не може бути вісім госпітальних округів

12 Квітня 2017, 12:25
1370

У березні уряд затвердив склад госпітальних округів, але для 11-ти областей. До переліку Волинь не потрапила.

Міністерство охорони здоров'я України повернуло волинянам на доопрацювання подані пропозиції як такі, що не відповідають запропонованим критеріям, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

На початку виконавча влада Волині пропонувала сформувати 3 госпітальні округи із центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську.

Згодом двоє народних депутатів, обраних від Волині, вимагали передбачити ще 3 округи – із центрами у Камені-Каширському, Володимирі-Волинському та Любомлі.

А під час сесії обласної ради, коли обговорювали відповідне питання, обласні депутати додали ще два – Маневицький та Ратнівський.

«На вимогу громадськості й депутатів ми подали 8 госпітальних округів, – наголосила заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець . – Але одразу було зрозуміло, що така кількість не відповідає постанові.

Ми надіслали лист в Міністерство охорони здоров'я, щоби нам надали відповідь, чому саме не відповідає. Коли подавали пропозиції щодо 8-ми госпітальних округів, чомусь зосередилися на тому, що доїзд до госпітального округу більше 60-ти кілометрів. Але це лише одна з складових.

Є невідповідність щодо кількості населення. Фактично нівелювіали головне, що є в тому госпітальному окрузі, – центр госпітального округу. Бо має бути обладнання, на якому люди можуть обстежуватися.

Ми сьогодні говоримо про якісний склад лікарів і про те, що можна лікувати в тій чи іншій лікарні. Ще раз хочу наголосити, що коли говоримо про створення госпітального округу, то не говоримо про закриття лікарень».

Про недотримання критерію щодо кількості населення, яке буде обслуговуватися в одному госпітальному окрузі, кажуть і у міністерстві. Зокрема, у листі за підписам заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка зазначається:

«У запропонованому проекті на території області передбачається створення 8 госпітальних округів (у попередньому варіанті, який надходив у МОЗ, передбачалося 3 округи). Однак формування малочисельних (у проекті це 7 із запропонованих 8) госпітальних округів не дасть можливості для створення повноцінного багатопрофільного лікувального закладу не тільки ІІ, але й І рівня, а отже не сприятиме розвитку високоякісної спеціалізованої медичної допомоги (бюджетне фінансування залежить від чисельності прикріпленого населення)».

Загалом трьом областям повернуто документи як такі, що не відповідають критеріям. Окрім волинян, додатково працювати над формуванням округів доведеться ще львівській та сумській владі.

Максимальну кількість – 5 затверджено Дніпропетровській та Запорізькій областям. Решті ж – 3 або 4 госпітальних округи.

Аби таки напрацювати компромісний варіант й передати пропозиції на затвердження уряду, облдержадміністрація вже найближчим часом звернеться до профільної комісії обласної ради з проханням продовжити спільне обговорення проблемного питання, звісно, врахувавши зауваження МОЗу.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024